Franse methodes basisonderwijs deel #6: Ludo et ses amis

ludo-et-ses-amis
Frans leren voor 5-8 jarigen met Ludo en zijn vrienden!

Ludo le Robot en zijn vriendje Léo le Lapin (Léo Konijn) staan te trappelen om Franse les te geven….speciaal aan kinderen uit groep 3 t/m 5 van de basisschool (of 1e en 2e leerjaar in België). De lesmethode uit 2015 heeft een frisse uitstraling. De tekeningen, educatieve spelletjes, liedjes, gedichten en opdrachten nodigen uit om gelijk te beginnen met leren. On y va? Ga je mee?

Dit is deel #6 in de serie Franse methodes voor het basisonderwijs.

ludo-et-ses-amis-2

Samenvatting Franse lesmethode “Ludo et ses amis!”

De Franse methode ‘Ludo et ses amis‘ (Ludo en zijn vriendjes) van uitgeverij Didier is geschikt om te gebruiken in de onderbouw van de basisschool (5-8 jarigen). De uitgever heeft de methode van auteur Corinne Marchois in 2015 in een nieuw jasje gestoken. De tekst- en werkboeken zien er fris en verzorgd uit en bevatten veel full-colour-illustraties.  Ludo le Robot (Ludo de robot) en zijn vriend Léo le Lapin (Leo het konijn) huppelen over de pagina’s en nemen de kinderen spelenderwijs mee in hun ontdekkingstocht door de Franse taal. De methode bestaande uit 3 leerjaren. Aan het eind van het derde leerjaar bereiken de leerlingen ERK-niveau A1 + (basisgebruiker +). Dat betekent dat het leertempo iets rustiger is dan bij de andere twee methodes voor groep 3 t/m 5 die ik op deze site bespreek. Toch kunnen de leerlingen ook – als ze dat willen – examen doen voor het officiële examen DELF Prim.

Uitgebreide methodebespreking:

Lees hier mijn indrukken van het eerste deel van de methode dat ik van de uitgever ter beoordeling ontving: Ludo et ses amis A1.1 voor leerjaar 1 (= groep 3 van de basisschool).

A. Tekstboek (Livre de l’élève)

ISBN-nummer: 978-2-278-8121-9 (Tekstboek Ludo et ses amis A1.1).

Kijk voor de ISBN-nummers van leerjaar 2+3 op de site van de uitgever Editionsdidier.com.

Ieder van de 5 hoofdstukken (unités) van het tekstboek is op een overzichtelijke manier vormgegeven: eerst maken de kinderen kennis met een thema door middel van een grote kijk/praat-plaat. Daarna volgen gevarieerde activiteiten en oefeningen waarbij alle zintuigen aan bod komen. Bijzonder bij deze methode is dat de kinderen ieder hoofdstuk iets lekkers gaan maken volgens een Frans recept: une salade de fruits (fruitsalade), des crêpes (pannenkoeken) of een mousse au chocolat (chocolademousse). Zo leren ze op een ludieke manier Franse klanken (phonologie) en Franse woorden (vocabulaire) herkennen en uitspreken. Ook is er in ieder hoofdstuk ruimte voor civilisation: hoe leven kinderen in Frankrijk? De onderwerpen zijn steeds zo gekozen dat ze herkenbaar zijn voor jonge kinderen: zoals verjaardagen, feestdagen, familie, eten & drinken. Bij het tekstboek hoort een liedjes-cd met 17 Franse kinderliedjes. De teksten van de liedjes staan achterin het boek.

Nieuwsgierig? Blader vrijblijvend door de online demo-versie van methode ‘Ludo et ses amis’!

B. Werkboek (Cahier d’activités)

ISBN-nummer: 978-2-278-8227-8 (Werkboek Ludo et ses amis A1.1)

Kijk voor de ISBN-nummers van leerjaar 2+3 op de site van de uitgever Editionsdidier.com.

Het werkboek (in kleur) is mooi vormgegeven en gaat uit van een multisensoriële aanpak: alle zintuigen worden gebruikt, waardoor de kans groot is dat de leerlingen de woorden en klanken onthouden. De kinderen gaan zingen, korte tekstfragmenten beluisteren, verhaaltjes lezen, woorden onthouden, kleuren, knutselen en nog veel meer. Alle onderdelen zijn duidelijk gemarkeerd met herkenbare icoontjes. “Je joue avec les mots et les sons” (ik speel met woorden en klanken), “Je comprends. Je sais dire” (Ik begrijp en weet hoe ik het moet zeggen).

C. Online leeromgeving

Er is geen online lesomgeving beschikbaar bij deze methode.

D. Docentenmateriaal

Een digitale Guide pédagogique (docentenhandleiding)is gratis te downloaden op de site van de uitgever. Je kunt de handleiding ook als papieren versie kopen; er horen dan 2 audio-cd’s bij. Verder is er een digibord-versie (manuel numérique) te koop bij deze lesmethode,  die de docent kan gebruiken om het lesmateriaal (zowel tekst- als werkboek als extra materiaal) in de klas op het digibord te laten zien.

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken van Ludo et ses amis bestellen via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.