Franse methodes Basisonderwijs #5: Les Loustics

Les Loustics A1.1. voorkant kl
Les Loustics: Frans voor kinderen van 6 t/m 9 jaar

Een van mijn favoriete methodes voor de onder- en middenbouw van de basisschool (groep 3 t/m 5 of  eerste en tweede leerjaar in België) is ‘Les Loustics’ (2013): de methode is heel aantrekkelijk vormgegeven en bevat een enorme rijkdom aan materialen en werkvormen.

Dit is deel #5 in de serie Franse Methodes voor het basisonderwijs.

Samenvatting Franse lesmethode “Les Loustics”

Een aantrekkelijke en toegankelijke methode (2013) voor  groep 3 t/m 5 is ‘Les Loustics’ van uitgeverij Hachette (auteurs: Hugues Denisot en Marianne Capouet). De basisset voor de leerling kost zo’n 20 euro per leerjaar en bestaat uit een tekst- en een activiteitenboek – inclusief liedjes-cd en vrolijk sticker-katern. De hele serie beslaat 3 leerjaren – Les Loustics 1, 2 en 3 – die elk 6 hoofdstukken bevatten. Gedurende 3 jaar worden de leerlingen meegenomen in de leefwereld van de Franse familie Legrand en hun kinderen Alice, Léo en Maggie (‘Les Loustics’ ofwel de grappenmakers). Zowel de vormgeving als de rijkdom aan werkvormen – en materialen spreken mij erg aan. Ik kan me voorstellen dat kinderen van 6 t/m 9 jaar zich helemaal uit kunnen leven met alle creatieve oefeningen, spellen, rijmpjes, liedjes, recepten en zelfs goocheltrucs die aangeboden worden. Echt een feestje om zo Frans te leren! Wat betreft het ERK-niveau dat de leerlingen behalen: aan het eind van leerjaar 1 kunnen de leerlingen in eenvoudige bewoordingen over zichzelf en hun leefwereld vertellen. Eventueel kunnen ze zich dan al inschrijven voor het eerste officiële examen DELF Prim A1.1.  Aan het eind van leerjaar 2 bereiken de leerlingen ERK-niveau A1 en na leerjaar 3 ERK-niveau A2.1. Pas mal! Niet gek!

Uitgebreide methodebespreking:

Hieronder vind je een bespreking van de verschillende onderdelen van het eerste deel van de lesmethode: Les Loustics 1 (ERK-niveau A1.1) voor echte beginners in groep 3(of 4). Deze materialen heb ik namelijk in huis en kan ik uit eigen ervaring beoordelen.

A. Tekstboek (Livre de l’élève)

ISBN: 978-2-01-155903-6 (Tekstboek Les Loustics A1.1)

Zie voor de ISBN-nummers van de overige delen de site van uitgever hachettefle.com.

Het tekstboek van Les Loustics heeft een heel vrolijke uitstraling door de kleuren en stijl waarin de illustraties gemaakt zijn. Daardoor krijg je gelijk zin om te beginnen met leren. Er is relatief weinig tekst en de letters zijn groot. De indeling is duidelijk en overzichtelijk: door icoontjes zien de leerlingen wat er bij elk onderdeel van hen verwacht wordt, bijvoorbeeld luisteren, kijken, aanwijzen of antwoorden. In 6 hoofdstukken wordt de lesstof rustig opgebouwd rondom thema’s die passen bij de belevingswereld van kinderen uit de onderbouw van de basisschool: vriendjes, familie, school, je lichaam, eten/drinken en vakantie. Aan het eind van het boek vind je de teksten die horen bij de liedjes van de cd (zie werkboek). En het boek eindigt met speelse opdrachten rondom een aantal Franse feestdagen (Oud & Nieuw, Pannenkoekenfeest Le Chandeleur en 1 april).

B. Werkboek (Cahier d’activités)

ISBN: 978-2-01-155905-0 (Werkboek Les Loustics A1.1)

Zie voor de ISBN-nummers van de overige delen de site van uitgever Hachettefle.com.

Ook het werkboek ziet er aantrekkelijk uit met veel gekleurde illustraties. De leerlingen oefenen de lesstof door te schrijven, spreken, zingen, tekenen, knippen, plakken en kleuren. De werkvormen zijn gevarieerd: stripverhalen waarbij je de tekstwolkjes moet invullen, knutselopdrachten, woordzoekers, spelletjes en liedjes. Achterin het werkboek zit een liedjes-cd en een katern met 130 gekleurde stickers die de kinderen voor diverse opdrachten gebruiken.

C. Online leeromgeving

Jammer genoeg is er geen methodesite, waarbij de kinderen op school en/of thuis extra kunnen spelen en oefenen.

D. Docentenmateriaal

Voor de leerkracht is er een gratis docentenhandleiding te downloaden (in het Frans) op de site van de uitgever Hachettefle.com. Deze handleiding is ook als papieren versie te koop. Tenslotte is er een digibord-versie en een boek vol spel- en differentiatie-ideeën, dat ook los van de methode te gebruiken is.

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken van Les Loustics bestellen via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.