DELF PRIM: officieel Frans examen voor 6-12 jarigen

ERK-niveau: A1.1, A1.2 en A2 (beginner).

Activiteit: spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid.

Een écht diploma halen als je Frans leert op de basisschool? Dat kan, óók in Nederland. Het DELF Prim-examen is een officieel examen van de Franse overheid, waarmee je een internationaal erkend diploma behaalt dat voor onbepaalde tijd geldig blijft. In eerste instantie was ik wat sceptisch over een examen Frans voor jonge kinderen, maar sinds ik er meer over weet ben ik er anders over gaan denken. Het is een eenvoudig examen met onderwerpen die zijn aangepast aan de leeftijdsgroep. Het belangrijkste is dat het kind een succeservaring opdoet. Ça doit être une fête, d’apprendre le français!

Wat is het DELF Prim examen?

Het DELF Prim-examen is een officieel examen van de Franse overheid, waarmee je een internationaal erkend diploma kunt halen dat voor onbepaalde tijd geldig blijft. Het examen is aangepast aan kinderen van 6-12 jaar: het is niet makkelijker dan het DELF-examen voor volwassenen, maar er worden wel andere thema’s behandeld. De teksten en geluidsfragmenten gaan over onderwerpen waar 6-12 jarigen mee bezig zijn: school, vakantie, familie, sport, muziek en meer.

Beginners-niveau

Er zijn drie niveaus van het DELF Prim-examen: A1.1, A1.2 en A2 van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Alle drie beginners-niveaus. Bij A1.1 kan de leerling bijvoorbeeld groeten en zichzelf voorstellen in het Frans. Ook kan hij/zij een eenvoudig tekstje begrijpen, bijvoorbeeld over familie of over vakantie. Je eigen docent Frans kan aangeven voor welk niveau je in aanmerking komt. Anders kun je informeren bij één van de examen-centra (zie onderaan dit bericht).

Succeservaring

Ik heb met examinatoren gesproken en zij hebben mij verteld dat het belangrijkste doel van het examen is om een succeservaring op te doen. De examinator is gewend om te gaan met jonge kinderen en zorgt voor een ontspannen sfeer. Van de diploma-uitreiking wordt een feestje gemaakt, zodat het kind ervaart dat Frans leren leuk is. Precies wat ik zelf ook probeer over te brengen in mijn lessen en op mijn website. Verder weet ik uit ervaring dat er zeker leerlingen zijn die het leuk vinden te laten zien wat ze kunnen. Dat geeft extra motivatie om te leren.

Dit kun je verwachten

De DELF Prim-examens bestaan uit 4 onderdelen:

  1. Luistervaardigheid (compréhension orale)
  2. Leesvaardigheid (compréhension écrite)
  3. Schrijfvaardigheid (production écrite)
  4. Spreekvaardigheid (production orale)

Afhankelijk van het niveau duurt het examen 1 uur (A1.1), 1 uur en 20 minuten (A1.2) of 1 uur en 40 minuten (A2). De examens zijn geïllustreerd met vrolijke plaatjes en de thema’s passen bij de belevingswereld van jonge kinderen, zoals familie, hobby’s en school.

Voorbereiden

Kinderen kunnen zich voorbereiden op de DELF Prim-examens via de verschillende Franse methodes voor het basisonderwijs, die ik ook op deze site heb beschreven. Ook bestaan er aparte boeken om te oefenen voor DELF Prim, zoals Préparation à l’examen du DELF Prim van uitgeverij Hachette, o.a. te koop bij Bol.com. En er is een website van France Education Nationale met oefenexamens, zodat je je al een voorstelling kunt maken van het examen.

Aanmelden

In Nederland worden de DELF Prim-examens afgenomen in 5 verschillende examen-centra. De examens vinden één keer per jaar plaats (in mei). Meld je zo’n 2 maanden van te voren aan (dus uiterlijk eind maart). Je krijgt dan van te voren leuk geïllustreerde boekjes met oefenmateriaal toegestuurd, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Examencentra Delf Prim in Nederland:

Voor overige vragen over de DELF-examens kun je contact opnemen met de Franse ambassade/Institut Français in Den Haag, contactpersoon: Cécile Heijnen, mail: cecile.heijnen@institutfrancais.nl.

NB. Voor jongeren van 12-17 jaar zijn er de DELF JUNIOR-SCOLAIRE examens (A1 t/m B2).