Le Français Illustré: Frans leren met plaatjes.

Frans leren op een natuurlijke manier: naar plaatjes kijken en zinnen beluisteren.

ERK-niveau: A0/A1/A2 (beginners).

Activiteit: spreek- en luistervaardigheid.

Leeftijd: 6 jaar en ouder.

Op het Youtube-kanaal Le Français Illustré vind je meer meer dan 200 gratis, korte instructievideo’s om Frans te leren met pictogrammen. De video’s zijn ook heel geschikt voor kinderen op de basisschool die alvast een beetje Frans willen leren spreken of verstaan. Hoe kun je – thuis of in de klas – dit lesmateriaal het beste gebruiken? Lees het interview met Jérôme Paul, de maker van blog en Youtube-kanaal Le Français Illustré.

INTERVIEW MET DE MAKER VAN LE FRANÇAIS ILLUSTRÉ.

Bonjour Jérôme! Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Jérôme Paul, docent Frans op het Montessori College in Arnhem. Ik kom uit Frankrijk, maar woon al heel lang in Nederland. Wat ik het liefst doe? Lesmateriaal maken voor mijn leerlingen en mijn Youtube-kanaal! J’adore créer du matériel!

Waaruit bestaat het lesmateriaal van Le Français Illustré?

Op mijn Youtube-kanaal Le Français Illustré vind je meer dan 200 gratis, korte lesvideo’s over allerlei onderwerpen. Iedere maand voeg ik een nieuwe video toe. Bij de video’s heb ik oefeningen en spelletjes gemaakt, die je vindt op mijn blog www.lefrancaisillustre.com.

Hoe werkt dat eigenlijk, Frans leren met plaatjes?

Mijn methode gaat uit van de natuurlijke manier om een taal te leren aan de hand van begrijpelijke input (de Comprehensible input-theorie van Stefan Krashen). Baby’s leren hun moedertaal door veel te luisteren naar woorden en zinnen die ze om zich heen horen. En door te kijken bij welke personen of voorwerpen deze woorden horen….niet door grammatica-regels te leren. Datzelfde taalverwervingsprincipe gebruik ik bij mijn video’s.

Is jouw methode Le Français Illustré geschikt voor kinderen?

Zeker! De video’s zijn geschikt voor volwassenen én kinderen die nog nooit Frans hebben geleerd (vanaf ERK-niveau A0), ook voor kinderen op de basisschool. De bijbehorende oefeningen en spelletjes op mijn blog kun je doen als je een beetje ervaring hebt met de Franse taal (ERK-niveau A1/A2), bijvoorbeeld kinderen in de onderbouw vmbo/havo/vwo.

Hoe kunnen kinderen de lesvideo’s op jouw Youtube-kanaal het beste gebruiken?

Oefen door naar de plaatjes te kijken en de zinnen te beluisteren en na te zeggen.

Mijn methode is heel eenvoudig en werkt stapsgewijs. Eerst kies je een korte video van mijn Youtube-kanaal (het maakt niet uit welke video). Je ziet steeds een reeks plaatjes met daaronder de Franse zin die erbij hoort. Bekijk de plaatjes, luister naar mijn stem en lees de woorden. Daarna bekijk je de video nog een keer en herhaal je de zinnen hardop. De derde keer bekijk je de video zonder geluid. Nu probeer je de zinnen zelf uit te spreken. Als je al mijn video’s zo bekijkt, leer je meer dan 1000 Franse basiswoorden en 1600 zinnen verstaan en gebruiken. Een mooie basis van de Franse taal dus!

Hoe kunnen meesters en juffen jouw video’s gebruiken in de klas?

In de klas kunnen leerlingen extra oefenen met spelletjes, zoals memory.

Bij een aantal lesvideo’s heb ik een complete handleiding (fiche pédagogique) gemaakt, bijvoorbeeld bij 4 video’s over het onderwerp: praten over wat je leuk en lekker vindt (met de werkwoorden aimer/préférer/détester). Je kunt de handleiding vinden op mijn blog onder het kopje ‘Prof’ (docent). Andere tips voor in de klas: laat de leerlingen ‘en chorale‘ – met z’n allen – de Franse zinnen van de video herhalen. Dat vinden ze vaak heel leuk en zo oefenen ze de uitspraak. Of laat de leerlingen zelf flashcards maken en laat hen zo spelenderwijs de woordjes extra oefenen. Of laat de kinderen extra oefenen met de bijbehorende spellen, zoals online memory. Ideeën genoeg om op een natuurlijke manier Frans te leren. Meer originele lesideeën bij de video’s van Le Français Illustré vind je hier (speciaal voor kinderen op de basisschool en in de brugklas).

Meer informatie:

  • Youtube-kanaal van Jérôme Paul: www.youtube.com/lefrancaisillustre. Op dit kanaal vind je niet allen losse video’s, maar ook playlists, met meerdere video’s over een bepaald onderwerp, zoals de playlist over ‘Nourriture‘ (eten).
  • Blog van Jérôme Paul: www.lefrancaisillustre.com, met oefeningen, spelletjes en handleidingen bij de video’s. Als je je inschrijft, ontvang je mail met lesvideo’s en bijbehorende vocabulaire en oefeningen.

TIP! Jérôme Paul maakt ook podcasts. Beluister de grappige podcast ‘Les bruits du corps’ (lichaamsgeluiden) en leer Franse woorden voor niezen, hoesten, boeren, winden laten, schreeuwen, zuchten, fluisteren en meer….