WOORDSPEL: CHANGEZ!

Woorden leren wordt leuk als je erbij mag bewegen. Dat kan met dit spel ‘Changez’!

Leer al spelend de dagen van de week in het Frans.

Deze energizer is geschikt voor de Franse les op de basisschool (groep 7 & 8) of in de brugklas en speel je met de hele klas.

Dit ga je leren:

  • De dagen van de week goed uitspreken en schrijven in het Frans. Je oefent met de koppeling van letters aan klanken (klank-tekenkoppeling).

 

Nodig:

  • kant-en-klare letters (groot) of
  • om zelf letters te maken: 26 vellen stevig, wit papier (of karton),  een schaar en dikke stiften (zwart of in verschillende kleuren) en eventueel een plastificeerapparaat.

 

Voorbereiding

  • Maak voor iedere letter van het alfabet een kaart ter grootte van ongeveer 25 x 25 cm. Het is vooral belangrijk dat de letters even groot zijn en duidelijk leesbaar.
  • Leg alle letters buiten het lokaal op de grond of op een tafel, zodat ze goed zichtbaar zijn.
  • Verdeel de klas in twee of drie groepen van 8 kinderen en nummer de groepen.
  • De leerkracht  is spelleider.
  • Oefen voor je dit spel gaat spelen de dagen van de week met de Video: Les jours de la semaine op het Youtube-kanaal van De Franse Juf.  

 

Zo gaat het spel:

De eerste groep met 8 kinderen gaat naar de gang, de andere kinderen blijven in het lokaal en kijken naar een andere video “Les jours de la semaine” (de dagen van de week).

Ondertussen spreken de kinderen op de gang een woord af: een van de dagen van de week in het Frans. Zij kiezen uit de stapel letters de benodigde letters voor dit woord. In het geval van Mercredi (woensdag), pakken ze dus 8 letters: een M-E-R-C-R-E-D-en een I.

Vervolgens spreken de kinderen af in welke volgorde ze straks voor de klas gaan staan. Vanzelfsprekend is dit niet gelijk de goede volgorde….dat moeten de klasgenoten juist gaan raden! Ze kiezen bijvoorbeeld voor de volgorde: E-I-D-R-R-M-C-E.

Als de kinderen klaar zijn, gaan ze terug naar de klas en gaan in de afgesproken volgorde voor de klas staan met hun letterborden duidelijk zichtbaar voor zich. De andere groepen mogen nu raden welk woord de kinderen gekozen hebben.

Puntentelling

Als een van de groepen in de klas het woord gelijk raadt, gaan de kinderen met de letterborden in de goede volgorde staan. De hele klas kan nu de juiste spelling van het woord zien. Samen spreken de kinderen het woord uit, zodat iedereen ook de juiste uitspraak hoort. De groep die het woord gelijk geraden heeft, krijgt 5 punten.

Als de klas het woord niet gelijk weet, roepen ze ‘Changez!’ (veranderen!). Nu veranderen de kinderen met de letterborden van plaats. De groepen in de klas mogen opnieuw raden. Weten ze het woord na de eerste wisseling, dan krijgen ze 3 punten.

Weet de klas het woord nog niet? Dan mogen ze nog een laatste keer ‘Changez!’ roepen. Wordt het woord nu geraden, dan krijgt de groep die het raadt 1 punt. 

Nu is de volgende groep aan de beurt om naar de gang te gaan en een woord te kiezen. Spreek van te voren af hoeveel rondes je speelt en tel na afloop de punten per groep. Wie is de winnaar?!

PS. Je kunt het spel makkelijker of moeilijker maken, door:

  • een ander soort woorden te kiezen. Bijvoorbeeld: begroetingen (bonjour, salut, au revoir…) of getallen of dierennamen in het Frans. 
  • de kinderen te vragen de letters in het Frans te noemen. Kijk in dit geval eerst de video ‘La chanson de l’alphabet’