Quiz: Ken jij deze Franse zangers & zangeressen?

ERK-niveau: A1 t/m B2 (van beginners tot gevorderden).

Activiteit: Moderne Franse liedjes /luistervaardigheid.

Stromae kennen we allemaal, maar heb je ook wel eens gehoord van Suzane, MC Solaar, Voyou, Angèle, Hoshi, Yaniss Odua of Céphaz? Het zijn zangers en zangeressen die nu populair zijn in Frankrijk en andere Franstalige landen. In de quiz van het Festival de la Francophonie 2023 – Alors on chante ? – kun je ze op een speelse manier leren kennen. Na iedere vraag krijg je een link naar de muziek plus gratis werkbladen en songteksten van de artiest. Speel de quiz of ga direct naar het lesmateriaal op de website What the France.

Quiz

Kun jij Franstalige artiesten van dit moment herkennen op een foto? Kun je een stukje songtekst (les paroles) herleiden tot een zanger of zangeres? Weet je welke muziekprijs een artiest heeft ontvangen? Test je kennis en speel de quiz Alors on chante (vrij vertaald: Zing je mee?), die gemaakt is ter gelegenheid van het Festival de la Francophonie 2023. De quiz zelf is niet heel spannend, maar het is wel een leuke manier om snel kennis te maken met een groot aantal Franstalige zangers en zangeressen plus bijbehorend lesmateriaal. Het leuke is: er wordt ook verwezen naar gratis werkbladen met songteksten en opdrachten.

Gratis werkbladen

Via de antwoorden in de quiz word je doorverwezen naar aparte werkbladen (fiches pédagogiques) mét songteksten. De fiches zijn een initiatief van What the France: een samenwerking tussen Institut Français, Cavilam en Centre National de la Musique. Er zijn werkbladen voor niveau A1 (beginner) tot en met B2 (gevorderd), gerangschikt per thema (amour, environnement, famille, société & voyage). Wat dacht je van een beginnersles met muziek van de Waalse zangeres Angèle: Bruxelles je t’aime (A1)? Of van een gevorderdenles met kritische inhoud over het verdwijnen van natuurlijke hulpbronnen van Céphaz: On a mangé le soleil? (B1). Een waardevolle bron om Frans te leren. Alors on chante ?