Frans cijferspel: De rekenmachine

ERK-niveau: A1 (Beginner).

Activiteit: Spreek- en luistervaardigheid.

Spelduur: 5 à 10 minuten.

Weer een leuk spel om te oefenen met Franse getallen van 1-20 (en verder): la calculatrice humaine (de menselijke rekenmachine). Je speelt dit spel in tweetallen. De één speelt rekenmachine, de ander boekhouder. Reken je mee?

Dit ga je leren:

 • getallen van 1 – 20 verstaan in het Frans.
 • getallen van 1 – 20 goed uitspreken in het Frans.
 • praten in het Frans en samenwerken.

Nodig:

Geen benodigdheden.

Voorbereiding:

Zo gaat het spel:

 1. De spelleider verdeelt de klas in tweetallen.
 2. Speler A speelt de rol van rekenmachine en speler B de boekhouder (de persoon die de cijfers in gaat tikken).
 3. Onthoud goed de codes om de cijfers in te tikken:
  • Het aantal tikken op de linkerschouder geeft de tientallen aan (dus één keer tikken op de linker schouder betekent: 10, twee keer tikken op links: 20 etc).
  • Het aantal tikken op de rechterschouder geeft losse cijfers aan (dus één keer tikken op de rechterschouder betekent: 1, twee keer tikken op rechts: 2 etc).
  • Door op beide schouders te tikken, kun je samengestelde getallen maken (dus één keer tikken op links en twee keer op rechts betekent: 12).
 4. Speler B neemt een cijfer in zijn/haar hoofd en tikt dit cijfer op de schouder(s) van speler A. Deze moet goed meetellen en hardop het cijfer noemen dat op zijn/haar schouder(s) is getikt…in het Frans natuurlijk!
 5. Na deze eerste ronde draaien jullie de rollen om en is de andere leerling van het tweetal aan de beurt om rekenmachine te spelen. Wissel minstens 3 keer van rol. Hoeveel cijfers hebben jullie goed geraden?

TIP! Meer Franse cijferspellen:

Met dank aan Eugénie Blaise – stagiaire bij Institut Français des Pays-Bas – voor deze leuke speltip. Un grand merci, Eugénie !