Franse klassiekers in eenvoudige taal

ERK-niveau: A1/A2 (beginners).

Activiteit: leesvaardigheid.

Lees bekende Franse boeken in eenvoudige versie: met plaatjes, korte zinnen, makkelijke woorden, grote letters en met extra uitleg.

Mooie Franse boeken lezen in makkelijke taal? Tijdens mijn vakantie in Frankrijk ontdekte ik de collectie Oser Lire met leesboeken voor beginners. Het zijn bestsellers – zoals Arsène Lupin, Le Petit Prince en Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran – die via een speciale methode zijn omgezet naar makkelijk-lezen-boeken. Je vindt in de collectie boeken voor kinderen, jongeren én volwassenen. Er zit vast ook een boek bij voor jou!

Veel keuze

In de collectie Oser Lire vind je niet alleen Franse klassiekers, maar ook buitenlandse bestsellers. De teksten zijn geschikt voor beginners (niveau A1/A2): met korte zinnen, grote letters, veel afstand tussen de regels en uitleg van moeilijke woorden én met behoud van het oorspronkelijke verhaal. De illustraties zijn vaak erg simpel, dat vind ik iets minder. Maar het gaat om de tekst. Hieronder vind je 5 titels, waarvan ik denk dat ze ook geschikt zijn voor Nederlandse kinderen en jongeren (én volwassenen) die net beginnen met Frans lezen. Maar er zijn er veel meer. Bovendien breidt de collectie ieder jaar uit.

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran van Éric-Emmanuel Schmitt. Een prachtig boek over de ontwapenende vriendschap tussen een joodse jongen en een oudere Turkse man in Parijs. Geschikt voor jongeren en volwassenen.

Gentleman cambrioleur van Maurice Leblanc:  Laat je verleiden door de slimme, charmante en ongrijpbare gentleman-inbreker Arsène Lupin. Voor jongeren en volwassenen.

Le Petit Prince (De Kleine Prins) van Antoine de Saint-Exupéry. Een poëtisch boek vol verwondering en filosofische uitspraken (geschikt voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen).

Le livre de la jungle (Junglebook) van Rudyard Kipling:  Mowgli groeit op in de jungle tussen de wilde dieren en beleeft samen met hen allerlei avonturen. Geschikt voor kinderen.

L’Homme qui plantait des arbres van Jean Giono: een oud verhaal met een actueel thema…Elzéard Bouffier plant in zijn eentje duizenden bomen en laat zo een verlaten regio weer tot leven komen. Inspirerend! Voor kinderen, jongeren én volwassenen.

Meer informatie

De boeken uit de collectie Oser Lire kosten 12 euro per stuk (exclusief verzendkosten). Het zijn boeken van een aardig formaat (20 x 20 cm). Vanaf september/oktober 2022 kun je de boeken makkelijk via internet bestellen. Op dit moment zijn bestellingen alleen door te geven via mail en telefoon. Voor meer informatie en om boeken te bestellen, kun je contact opnemen met de Uitgever Apei Périgeux:

Apei Périgueux – 1 avenue Hélène BOUCHER – 24750 BOULAZAC ISLE MANOIRE Telefoon: 0033 5 53 08 20 87 – Email : contact@apei-perigueux.fr

Extra: de methode achter Oser Lire

De Franse uitgeverij Apei Périgeux heeft als doel bekende boeken zo te herschrijven dat zoveel mogelijk mensen de teksten kunnen lezen en begrijpen. Want er zijn veel mensen die (nog) niet in staat zijn de oorspronkelijke Franse tekst van klassieke boeken te begrijpen. En dat zijn niet alleen buitenlanders…er zijn ook veel Fransen die moeite hebben met lezen van complexere teksten (zoals mensen met dyslexie, slechtzienden en mensen met hersenletsel, maar ook Franse kinderen en sommige ouderen). Een speciaal team – afkomstig uit de doelgroep zelf en goed begeleid door specialisten – is verantwoordelijk voor het omzetten van de oorspronkelijke tekst naar meer toegankelijke taal. De methode die zij hiervoor gebruiken heet FALC (Facile à Lire et à Comprendre). Deze FALC-methode wordt in Frankrijk tot nu toe vooral gebruikt voor het vereenvoudigen van formulieren en documentatie van overheidsinstellingen. Apei Périgeux is de eerste uitgeverij in Frankrijk die de methode toepast op leesboeken en romans. En met succes!

TIP

Bekijk meer artikelen over boekenseries voor beginners:

  1. Franse leestip: Kleine boekjes, grote helden.
  2. Franse leesboekjes voor beginners: “24 heures à…”
  3. 3 x makkelijk Frans lezen.