Klokkijken in het Frans: 3 tips om te oefenen

Leer klokkijken in het Frans met grappige apps en filmpjes.  Illustratie: Bauke Post.

Wil je leren klokkijken in het Frans? Dan heb ik leuke leertips voor je! Zoals handige les- en instructiefilmpjes en apps om te oefenen met klokkijken voor kinderen op de basisschool en in de brugklas (en in het 5e en 6e leerjaar in België).

TIP 1: Instructie-filmpje

Oefen eerst klokkijken in het Frans met dit leuke Youtube-filmpje van Marinou: “Apprendre le français – Quelle heure est-il?” Ze legt heel duidelijk uit hoe je de kloktijden benoemt: de hele uren, de halve uren, de kwartieren en de minuten.

TIP 2: App’s om te oefenen

  1. De gratis app  ‘J’apprends à lire l’heure’ van AppEduFun (alleen voor Apple). Een leuke app waarbij je kunt oefenen met klokkijken. In de gratis versie kun je oefenen met de hele uren, de halve uren en de kwartieren. In de betaalde versie (à € 2,99) ook met de minuten. Helaas is deze leuke app alleen beschikbaar op iPad.
  2. Voor jongere kinderen is er de gratis app Apprendre à lire l’heure (Apple èn Android). Let op: de app is er voor verschillende talen. Je kunt via ‘instellingen’ de taal op Frans zetten. (De betaalde versie biedt meer opties en kost € 3,49).
  3. Apprendre à lire l’heure van PMQsoftware (alleen voor Android) ziet er ook goed uit als app. Ik heb hem zelf nog niet uitgeprobeerd, maar hoor graag jullie reacties.
  4. Kijk ook eens op de oefensite Lingolia: L’heure -exercices / Klokkijk oefeningen. Je kunt jouw antwoorden gelijk online laten nakijken.

Tip 3: Video kloktijden in de praktijk

TV5monde heeft een ook leuke video Une journée au collège (= Een dag op de Franse middelbare school) waarbij je kloktijden in de praktijk leert begrijpen. Deze video is prima om te oefenen met het verstaan van Franse kloktijden en je oefent bovendien met de namen voor verschillende schoolvakken.  Er hoort lesmateriaal over klokkijken bij deze video (zie rechts ‘fiche apprenant‘ = lesblad voor de leerling).

Extra:

Voor iets gevorderde leerlingen: op de site van Leszexperts vind je een spel met leuke opdrachten over klokkijken en de kalender “Le jeu des heures et du calendrier” .