Leer sneller en beter Frans spreken

Train jezelf met eenvoudige Franse vraag- en antwoordzinnen.

ERK-Niveau: A1 (beginner met enige voorkennis) t/m B2

Leeftijd: vanaf ongeveer 14 jaar

Wil je een mondelinge overhoring Frans voorbereiden? Of ga je binnenkort naar Frankrijk en wil je je Frans opfrissen? Een eenvoudige, goedkope en praktische methode is ‘Taaltempo Frans’. 

Laat de grammaticale rijtjes los

Leer Frans spreken zoals je dat in de praktijk doet: door hardop te spreken. Ook al leer je bij deze methode Frans uit een boekje; de nadruk ligt op mondelinge communicatie. Het is een heel geschikte manier om je spreekvaardigheid te trainen en om de werkwoordvervoegingen toe te passen. Tenminste…als je al een wat Frans hebt gehad.

Via korte vraag- & antwoordzinnen –  met veel herhaling – leer je snel te schakelen tussen enkel- en meervoud, verschillende tijden en tussen de bevestigende en de ontkennende vorm. Net zoals in echte gesprekken. Bijvoorbeeld:

Vraagzinnen &
Antwoordzinnen

Tu es hollandais?
Je suis hollandais.

Tu t’appelles…?
Je m’appelle…

Et elles?
Elles s’appellent…

Vous visitez Paris?
Oui, nous visitons Paris.

Vous avez visité Paris?
Oui, nous avons visité Paris.

Parles-tu français?
Je parle français.

Vous avez choisi?
Oui, j’ai choisi / Non, je n’ai pas choisi.

Het boekje bevat honderden van dit soort praktische zinnen, die in kleine blokjes worden gepresenteerd. Door de antwoordzinnen af te dekken kun je jezelf – hardop – overhoren en verbeteren. Dat maakt de methode geschikt voor zelfstudie, zeker ook om de werkwoordsvervoegingen op een natuurlijke manier te leren.

De eerste oefeningen zijn eenvoudig en goed te doen voor beginners, al is wel enige voorkennis van het Frans vereist om de zinnen te kunnen begrijpen en goed uit te spreken. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen neemt daarna steeds een stukje toe.

Taaltempo Frans is geen wondermiddel: uiteindelijk moet je het zelf doen en krijg je pas resultaat door regelmatig te oefenen. Het is jammer dat er geen bijbehorende website of audio-cd is waarop je de juiste uitspraak kunt horen en de vertaling kunt vinden.

Maar wat ik leuk aan de methode vind, is dat je op een eenvoudige, goedkope en praktische manier je spreekvaardigheid kunt verbeteren. Je zult er absoluut baat bij hebben tijdens je komende mondelinge overhoring of tijdens je volgende verblijf in Frankrijk. Toch leuk als je vlot een gesprekje kunt voeren zonder steeds naar woorden te hoeven zoeken!

 

Taaltempo Frans ISBN: 978 90 469 0046 8

Uitgeverij Coutinho

 Tip!

Kijk eens bij mijn rollenspellen en oefen je spreekvaardigheid

in de klas, bij Taaldorp of thuis.