Speak dating in het Frans (spreekvaardigheidsspel).

ERK-niveau: vanaf A1/A2 (beginner met enige ervaring).

Activiteit: Spreekvaardigheid.

Aantal deelnemers: 10 of meer.

Afgelopen week leerde ik tijdens een Nuffic-workshop voor docenten een leuke werkvorm kennen: ‘speakdating’. Het is een snelle en actieve manier om je spreekvaardigheid te oefenen en te verbeteren. Óók voor beginners. C’est parti! Daar gaan we!

Dit ga je leren:

 • Korte gesprekken voeren in het Frans – maximaal 1 minuut per gesprek – over eenvoudige onderwerpen (familie, sport, spellen, vakantie, eten en drinken etc):
  • vertellen over jezelf;
  • eenvoudige vragen stellen aan je gesprekspartner.

Dit heb je nodig:

Een stopwatch.

Voorbereiding:

 • Spreek aantal onderwerpen af, waarvan je de woorden en grammatica al geoefend hebt, bijvoorbeeld: la famille (familie), le sport (sport), les vacances (vakantie), les jeux (spellen), la nourriture (eten) etcetera. Liefst zo’n 4 à 8 onderwerpen.
 • Bedenk eventueel van te voren een aantal vragen per onderwerp en schrijf die op een papier of op een dia (die je op het digibord laat zien). Bij het onderwerp Les vacances (Vertellen over je vakantie), kun je bijvoorbeeld vragen voorstellen als:
  • Tu pars en vacances cet été? (Ga je op vakantie deze zomer?)
  • Tu vas où? (Waar ga je heen?)
  • Avec qui tu pars en vacances? (Met wie ga je op vakantie?)
  • Tu aimes la France? (Houd je van Frankrijk?) Etcetera.
 • Schuif tafels aan de kant en maak ruimte vrij in het lokaal.

Zo gaat het spel / de werkvorm:

 1. Wijs een spelleider aan. Deze persoon geeft de onderwerpen aan en houd de tijd in de gaten (maximaal 1 minuut per gespreksonderwerp).
 2. Verdeel de groep in tweeën: de ene helft vormt een binnenkring; de andere helft een buitenkring. Zorg dat je met de gezichten naar elkaar toestaat.
 3. Maak tweetallen: iemand uit de binnenkring tegenover iemand uit de buitenkring.
 4. Als de spelleider het startsein geeft (en het 1e onderwerp laat zien) groet je elkaar (Bonjour!) en stellen jullie elkaar vragen in het Frans over het onderwerp van deze ronde, bijvoorbeeld over ‘les vacances‘ (vakantie, zie hierboven). Luister naar de ander en stel wedervragen, ook weer over het onderwerp.
 5. Na 1 minuut klinkt het stopteken. Je bedankt je gesprekspartner (Merci!) en schuift een plek op. Nu sta je tegenover een nieuwe gesprekspartner.
 6. Zodra het nieuwe startsein klinkt (en het nieuwe onderwerp bekend gemaakt is), beginnen jullie weer een klein Frans gesprekje. Wees niet bang om fouten te maken. Het gaat erom dat je gewoon doet…probeer het maar! Je weet meer dan je denkt.
 7. Na ieder stopsein schuif je een plek door, zodat je steeds weer met een andere persoon in gesprek kunt gaan. Uiteindelijk voer je zo’n 4 tot 8 (of meer) gesprekjes van 1 minuut, steeds over een ander onderwerp. Een perfecte oefening. Je zult zien dat het steeds beter gaat en dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt bij het Frans spreken. En het is nog leuk ook!
 8. Aan het eind van het spel evalueren jullie met de hele groep hoe het ging. Wat ging goed? Wat vond je moeilijk? Wat heb je geleerd?

Amusez-vous bien! / Veel plezier!

PS. Met dank aan de enthousiaste workshopleiders Sabrina van Nuffic en Agnès van Alliance Française die mij deze werkvorm leerden kennen tijdens de LinQ-bijeenkomst in Den Haag.

Tip!

Nog een leuk spreekvaardigheidsspel: De Franse vragenketting.