Spel: rekenen en tafels oefenen in het Frans

Oefen met getallen en rekenen in het Frans: leuk én nuttig!

ERK niveau : A1 (beginners).

Activiteit : woordenschat, spreekvaardigheid en rekenen.

Aantal spelers : 1 tot 5.

Dit spel gaat over een combinatie van twee vakken : Frans en rekenen. Je leert de getallen van 0-100 uitspreken in het Frans én je oefent met de tafels. Het spel bevat vier spelmogelijkheden met drie niveaus. Een leuk spel voor op vakantie!

Gastblog

Dit is een gastblog van Amel Brahma. Amel is Française en heeft veel ervaring als leerkracht in het Franse basisonderwijs (met name met kleuters). Zij woont sinds enige tijd in Nederland, waar ze Franse les geeft aan kinderen en volwassenen. We ontmoetten elkaar tijdens een Café & Croissant-bijeenkomst van Platform Vroeg Frans en ontdekten we dat we allebei gek zijn op spelletjes. Le jeu des multiplications is één van Amel’s favoriete spellen.

Dit ga je leren

  • De getallen in het Frans van 0-100 leren gebruiken en uitspreken.
  • De tafels in het Frans oefenen.

Benodigdheden

Het gezelschapsspel Le jeu des multiplications / Het vermenigvuldigspel (meer info over het spel vind je onderaan dit bericht). In de doos zitten 120 kaarten:

  • 40 gele kaarten van niveau 1.
  • 32 blauwe kaarten van niveau 2.
  • 40 paarse kaarten van niveau 3.
  • 4 Joker-kaarten (om jouw beurt over te slaan).
  • 4 A toi de jouer!-kaarten (waarmee je de beurt aan iemand anders kunt geven).

Voorbereiding

Vier varianten

Je kunt dit spel met meerdere spelers spelen (maximaal 5) of alleen: de antwoorden van de opgaven staan achterop de kaarten. Er zijn vier spelmogelijkheden, waardoor je kunt variëren en – belangrijker nog – waardoor je het spel op verschillende niveaus kunt spelen. Zo is het spel ook leuk voor beginners!

Meer informatie

Le jeu des multiplications is onder andere te koop bij Amazon.fr. En ga je naar Frankrijk op vakantie? Kijk dan eens bij winkels van de landelijke keten FNAC (die hebben vaak een heel grote spelafdeling). Prijs: rond de 8,95 euro. Zie verder: www.editions-hatier.fr

TIPS!

  • Ook leuk : varianten van dit spel, zoals Le jeu des additions (Het optelspel).
  • Kijk ook bij de andere Franse speltips voor kinderen: zie het spellenoverzicht.