Taalkwartet Frans

ERK-Niveau: Vanaf A1 

Activiteit: Lees- en spreekvaardigheid

Aantal spelers: 2-4 spelers (vanaf 10 jaar)

Dit fotokwartet over Frankrijk is geschikt voor beginners èn gevorderden. Je kunt het spel namelijk op twee manieren spelen.

 

Dit ga je leren:

 • Handige Franse woorden en zinnen herkennen (lees- en luistervaardigheid) en correct uitspreken (spreekvaardigheid), zoals:
  • Quel est le menu du jour?” (Wat is het menu van de dag);
  • Je voudrais louer une planche à voile (Ik zou graag een surfplank huren).
  • C’est de l’eau potable?” (Is dit drinkwater?)
  • “Je voudrais deux baguettes” (Twee stokbroden graag!)

 

Benodigde materialen:

Dit spel bestaat uit:

 • 72 speelkaarten met praktische Franse woorden en zinnen (plus vertaling en uitspraakaanwijzingen) over de volgende 18 onderwerpen (kwartetten): strand, sport, vakantie, weer, restaurant, eten, drinken, wijn, groente, fruit, seizoenen, bloemen, dieren, transport, steden, gebouwen, monumenten en winkels;
 • 13 uitlegkaartjes (in het Nederlands) met de belangrijkste uitspraak- en grammaticaregels, de belangrijkste woorden en handige uitdrukkingen.

 

Voorbereiding

 • Neem eventueel eerst samen de uitlegkaartjes door, met name de uitspraakregels en de handige uitdrukkingen om tijdens het spel zoveel mogelijk Frans te spreken.

 

“Heb jij van de dieren….de haan? /

Est-ce que tu as des animaux….le coq? 

Zo gaat het spel:

Je kunt dit spel op twee manieren spelen, afhankelijk van het niveau van de spelers:

 1. Voor beginners: door alleen te vragen naar het vetgedrukte trefwoord van het kwartet. Bijvoorbeeld: “Heb je van ‘les animaux’ (de dieren) voor mij de ‘coq‘ (de haan)? Ofwel in het Frans: “Est-ce que tu as des animaux…le coq“?
 2. Voor meer gevorderde spelers: door te vragen naar de hele trefzin van het kwartet: “Heb je van la plage (het strand)….la mer est tranquille?” (de zee is rustig). Ofwel: “Est-ce que tu as de la plage….la mer est tranquille?”

Verder wordt het spel gespeeld zoals ieder ander kwartetspel.  Dus je probeert zoveel mogelijk setjes van 4 kaarten (=kwartetten) compleet te krijgen. Degene die aan het eind van het spel de meeste kwartetten bezit, heeft gewonnen.

 

Mijn oordeel:

Een leuk en handig spel voor kinderen en volwassenen die naar Frankrijk op vakantie gaan. Spelenderwijs leer je alvast een heleboel praktische Franse woorden en zinnen (en niet onbelangrijk: met uitspraak en vertaling).  Ik heb zelfs twee leerlingen (in basisschoolleeftijd) die binnenkort naar Frankrijk gaan emigreren en het spel gebruiken om zich op hun vertrek voor te bereiden (en er heel enthousiast over zijn).  Prettig dat het spel ook geschikt is voor beginners. Minpuntje: sommige woorden/zinnen zijn niet zo aansprekend voor kinderen (zoals ‘Quelle jolie abbaye!”/Wat een mooi klooster of “Le champagne m’enchante”/Wat een lekkere champagne). Maar al met al: leuk en toegankelijk spel!

Bestellen: Het Taalkwartet Frans kun je bestellen à € 9,95 bij Scala Leuker Leren

TIP: Van dezelfde uitgever: Taalkwartet Parijs.