Tip! Online escape room over Napoleon

Maak een reis om de wereld en vind als eerste de hoed van Napoleon in dit leuke spel.

ERK-niveau: A1/A2 (beginners en verder).

Tijdsduur: ongeveer 60 minuten.

Aantal spelers: minimaal 2 (vanaf ongeveer 11/12 jaar).

Yaël de Boer en Renske Faber – beiden docent Frans – maakten een leuke jeu d’évasion (escape room) voor hun leerlingen over de bekende Franse keizer Napoleon. Al spelend maak je een digitale reis door de Franstalige wereld en bezoek je landen in Europa, Afrika, Amerika en de Caraïben. Daarbij leer je een heleboel nieuwe Franse woorden. Yaël en Renske delen de link van hun spel en hebben een duidelijke handleiding gemaakt, zodat ook andere leerlingen het spel kunnen spelen. Omdat de escape room geheel online is, kan dit volledig corona-proof. Een leuke en leerzame afwisseling tijdens de lockdown!

Doel van het spel

Het doel van het spel is de hoed van Napoleon terug te vinden. Deze is hij kwijtgeraakt en zonder zijn hoed kan de keizer de wereld niet redden. Je kunt Napoleon helpen door codes te verzamelen tijdens een digitale reis door Le monde francophone (de Franstalige wereld). Om een code te krijgen, moet je opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld door een tekstje te lezen, een muziekvideo te luisteren of door een quiz te spelen. Onderweg kom je Napoleon ook tegen en krijg je hints van hem. Als je de opdrachten hebt volbracht en alle codes hebt gevonden, ga je naar de kluis. Het team dat als eerste de juiste eindcode invoert, vindt de oplossing (la solution) en wint het spel.

Napoleon Bonaparte

Benodigdheden

Om deze escape room te spelen heb je de volgende materialen nodig:

 • Een device.
 • Oordopjes.
 • Eventueel pen en papier.
 • Handleiding (zie download-link hieronder).

Voorbereiding

Je kunt deze escape room thuis spelen of op school. Het spel is gemaakt in de online tool ThingLink. Je hebt geen inloggegevens nodig en kunt zo beginnen met spelen. Lees altijd eerst de handleiding voor de leerling. Hierin staan belangrijke aanwijzingen, zoals de volgorde waarin je de reis moet maken. In de handleiding vind je ook een woordenlijst.

Begeleiding

Leerlingen die al een beetje Frans kunnen lezen en verstaan, kunnen het spel zelfstandig spelen. Het is het leukst om samen met anderen teams te vormen – tweetallen of groepjes – en tegen elkaar te spelen. Door het wedstrijdelement wordt het spel extra spannend. Hebben de leerlingen weinig kennis van de Franse taal, dan is begeleiding door een docent of ouder gewenst. Voor hen is er een aparte handleiding. Tip van Yaël en Renske voor docenten: het begeleiden van deze escape room kost weinig tijd. Zorg er wel voor dat je het spel eerst helemaal zelf hebt uitgespeeld, zodat je de leerlingen indien nodig verder kunt helpen. Na afloop van het spel kun je eventueel de kant-en-klare Kahoot-quiz aanbieden. Veel speelplezier! Amusez-vous bien!

Downloads: Escape Room en handleidingen

Docenten Frans Yaël de Boer (l) en Renske Faber (r) maakten deze leuke escape room.

Over de makers van de Escape room: Yaël de Boer en Renske Faber kennen elkaar van de opleiding NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Yaël is afgestudeerd als docent Frans en staat sinds kort voor de klas op het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord. Renske is bijna klaar met de opleiding voor docent Frans en Nederlands en werkt als LIO (Leraar in Opleiding) bij csg Liudger De Raai. Yael en Renske stellen zich ten doel hun leerlingen taalvaardig te maken én hen iets mee te geven over de rijkdom van de Franstalige cultuur. Niet alleen die van Frankrijk, maar van meerdere Franstalige landen wereldwijd. Hun enthousiasme delen ze graag met anderen, bijvoorbeeld met deze leuke escape room “Le Monde francophone“.

12 reacties op “Tip! Online escape room over Napoleon

 1. Hoi Els, Leuk dat je het spel gaat spelen in jouw klas. Ik stuur je een mailtje (want we willen het antwoord hier natuurlijk niet verklappen).

 2. Hey, Ik vind dit een superleuk idee om met mijn klas te doen. Het zit heel leuk in elkaar. Ik deed de escaperoom als voorbereiding, maar zit vast in de laatste stap. Kunnen jullie me verder helpen?

 3. Hoi Kim, Dank voor je reactie. De handleiding staat weer online (was even verdwenen, maar nu dus weer terug als je op de button klikt). Bonne chance!

 4. WOW wat een super escape room. Ik kan wel de handleiding van de leerkracht niet zien. Deze zou ik wel nodig hebben om het spel ten volle te kunnen spelen en voorbereiden voor ik deze los laat op mijn leerlingen.

 5. Hoe leuk. Ga het zeker met de kinderen van de klas spelen.
  Dikke proficiat aan de makers.
  Fijn dat het ook helemaal gratis.
  Bedankt

 6. Hoi Jacqueline, het idee is dat jouw leerlingen zelf de wachtwoorden vinden. In de gebruiksaanwijzing voor de leerkracht lees je aanwijzingen hoe je jouw leerlingen hiermee kunt helpen. Sowieso is het aan te raden de escape room eerst een keer zelf te spelen. Succes!

 7. Helaas lukte het mijn leerlingen niet om de EscapeRoom te maken omdat ze een wachtwoord nodig hadden. Klopt dit of deden wij iets verkeerd?
  We hebben er wel heel veel zin in om hem alsnog te kunnen maken!

 8. Wat een leuke escaperoom zeg! Wel handig voor docenten om hem van tevoren alvast een keer te maken, zodat je voorbereid bent op vragen van leerlingen.

Reacties zijn gesloten.