Top 7: Gratis Franse luisterboeken voor kids.

Doe je ogen dicht en luister naar een mooi Frans boek. Foto: Felix Lichtenfeld/Pixabay

ERK-niveau: vanaf A2 (enige ervaring met de Franse taal).

Activiteit: Luistervaardigheid.

Leeftijd: 4 – 10 jaar (groep 1 t/m 6)

De Franse Juf heeft de beste sites getest met eenvoudige Franse luisterboeken voor kinderen. Sommige daarvan zul je misschien al kennen, zoals Rupsje Nooitgenoeg (La chenille qui fait des trous) en De Kleine Nicolaas (Le Petit Nicolas). De boeken zijn gratis te beluisteren en/of te downloaden. In dit bericht vind je mijn Top 7. Veel luisterplezier!

TOP 7: websites met gratis Franse luisterboeken.

Leeftijd: voor kinderen van 4-10 jaar.

Wat is goed voor je luistervaardigheid en ook nog eens ontspannend? Precies…luisteren naar een luisterboek (un livre audio)! De Franse Juf heeft de leukste sites en Youtube-kanalen voor je geselecteerd met gratis luisterboeken. Tip: Lees mee in het boek, terwijl je naar het verhaal luistert. Dan train je ook nog eens je leesvaardigheid!

 

1. Conte-moi!

Als eerste raad ik je aan eens te kijken bij Contemoi! (Vertel eens!). Op deze site vind je een schat aan korte verhalen uit verschillende Franstalige landen. Bij ieder fragment vind je de uitgeschreven tekst. Ook kun je het audio-bestand downloaden. Voorbeeld: L’araignée et le serpent (de spin en de slang). Duur: ongeveer 5 min. 

2. The French Experiment

Bekende kinderverhalen, vertaald uit het Engels in het Frans en ingesproken door ‘native’ Franse sprekers. Met prachtige illustraties, transcriptie èn vertaling (in het Engels) eronder.

Voorbeeld: Petit Poulet (Klein kippetje). Duur: 5 min.

3. Ririro

Bekende en minder bekende sprookjes, fabels en kinderverhalen in 10 talen – waaronder Frans, Nederlands en Engels. Je kunt selecteren op thema, schrijver, lengte van het verhaal en leeftijd/klas.  

Voorbeeld: Sinbad le Marin. Duur 4 minuten.

4. Tillthecat

Ondanks de Engelse naam van dit Youtube-kanaal, kun je hier Franse luisterboeken vinden….leuke luisterboeken!

Voorbeeld: Le loup qui voulait changer de couleur (De wolf die van kleur wilde veranderen). Over dieren en kleuren.  3:48 min.

5.Didier Jeunesse

De bekende Franse uitgever van kinderboeken “Didier Jeunesse” heeft een leuk Youtube-kanaal. Daarop kun je onder andere luisteren naar een aantal smakelijk ingesproken prentenboeken.

Voorbeeld: La voiture de Groucho (De auto van Groucho) – 8 min.

6. Studiopatamm

Op dit Youtube-kanaal kun je bekende kinderverhalen beluisteren èn bekijken. Want bij ieder verhaal is een kleurige animatie gemaakt met klei-poppetjes. Origineel!

Voorbeeld: La chenille qui fait des trous (Rupsje Nooitgenoeg).

7. Dis moi!

Kijk ook eens op de site van Dis moi! (Zeg me eens!). Iedere maand vind je er nieuwe luisterboeken, waaronder kinderverhalen èn enkele verhalen voor jongeren.

Voorbeeld: Le Petit Nicolas. Duur: 15 min. Of op Youtube.

 

EXTRA: Luister- en liedjesboek ‘Au Parc’.

Van Franse singer- & songwriter Severine.

Zeker de moeite waard is ook het luister- en liedjesboek ‘Au Parc’ van de in Nederland wonende Franse singer- & songwriter Severine. Met liedjes voor kinderen van 3-7 jaar om vrolijk van te worden  🙂 Er bestaat ook een Engelstalige versie : ‘At the Park’.

TIP! Luisterboeken voor 10 jaar en ouder:

Kijk ook eens bij mijn recensies van eenvoudige Franse kinderboeken (niet gratis): bij veel van deze boeken wordt een audio-cd meegeleverd.

2 reacties op “Top 7: Gratis Franse luisterboeken voor kids.

  1. Een tip voor jou is misschien ook om Franse films te bekijken. 🙂 Non- verbale communicatie mis ik bij (luister)boeken. En in films spreken ze spreektaal geen schrijf/boekentaal waar de meeste mensen juist mee starten bij een taal.
    Youtube is ook erg fijn. Vele ‘ juffen en meesters’ geven er gratis advies.

  2. Fijne tips! Ik ben een kind van 55 en babbel en lees aardig frans, maar met verstaan heb ik nog grote moeite. (Die maffe Fransen spreken maar een klein deel van de geschreven woorden uit en de spaties vergeten ze voor de lol.)
    Om deze prachtige taal beter te leren verstaan wil ik (om te beginnen) kinderboeken luisteren.

Reacties zijn gesloten.