1Jour1Actu: Franse nieuwssite voor kinderen

1jour1question1
Nieuwsberichten en korte animatiefilmpjes voor kinderen in eenvoudig Frans

ERK-niveau: vanaf A1 t/m B1 (beginners t/m gevorderden).

Activiteit: leesvaardigheid/ actualiteit.

Leeftijd: 8 jaar en ouder.

Wil je het Franse nieuws volgen, maar ben je nog maar net begonnen met het leren van Frans? Dan heb ik een paar leuke tips voor je. Zoals de nieuwssite 1Jour1Actu. Het is een soort Frans jeugdjournaal: iedere dag wordt één bericht uit het nieuws gekozen en in eenvoudige taal uitgelegd. De site is gericht op kinderen van 8-12 jaar, maar kan ook in de brugklas gebruikt worden. Naast 1Jour1Actu zijn er meer toegankelijke sites, ook voor oudere kinderen en meer gevorderde lezers. Onderaan dit bericht vind je een overzicht.

Voorpagina-berichten

Ten eerste heb je Les actus à  la une: de voorpagina-berichten. Op de site kun je iedere dag een bericht lezen – in kindertaal – afkomstig van de voorpagina’s van de Franse kranten. Er is in het Frans trouwens een speciaal woord voor de voorpagina: la une.

Korte animatiefilmpjes

Vind je Frans lezen nog moeilijk? Bekijk dan de animatiefilmpjes Les infos animées. Kinderen stellen hierin een vraag en krijgen op een leuke manier antwoord: “Waarom mag je in Amerika vuurwapens gebruiken? Wat is kanker? Wie was Albert Einstein? Wat betekent klimaatverandering? Wat is telewerken (le télétravail)? Juist omdat er zoveel tekeningen gebruikt worden in de filmpjes, begrijp je de woorden ook sneller! De filmpjes beginnen standaard met de vraag: C’est quoi? Dat betekent: Wat is dat?

C’est quoi, le télétravail ?

Grote dossiers

Ook heb je nog Les exposés.een soort grote dossiers over belangrijke onderwerpen die steeds terugkomen in het nieuws. Voorbeelden van onderwerpen: klimaatverandering, de vluchtelingencrisis, de mens in de ruimte, voedselverspilling. Wil je alles weten over zo’n onderwerp, kijk dan onder dit kopje.

Radio journaal

Je kunt via 1jour1actu ook iedere dag een soort jeugdjournaal op de radio beluisteren: France Info juniorDe geluidsfragmenten duren ongeveer 5 à 7 minuten en zijn speciaal gericht op kinderen.

 E-Tijdschrift (App)

Tenslotte is 1Jour1Actu is te bekijken op je telefoon of tablet als e-tijdschrift (app).

Tip! Meer Franse nieuwssites

  1. Lumni: dagelijks een vraag en een antwoord voor kinderen over de actualiteit (gratis)
  2. Le Niouzz: het Franstalige Belgische Jeugdjournaal.
  3. Actujour.fr: met nieuwsberichten die je kunt aanpassen aan je eigen niveau. Ben je beginner? Kies dan voor niveau A1.
  4. Lemurdelapresse.com: tenslotte is er nog een website – niet speciaal gericht op kinderen trouwens – met dagelijks de voorpagina’s van veel Franse kranten.