6 Padlets vol inspiratie & ideeën voor de Franse les

Ook in 2021 organiseerde De Franse Juf in samenwerking met Platform Vroeg Frans weer verschillende netwerkactiviteiten voor docenten Frans in het basisonderwijs (en brugklas). Laat je inspireren en bekijk de lesideeën die gedeeld werden tijdens deze activiteiten, zoals onze Café & Croissant themasessies en de winactie Dag van de Franse Taal. Je vindt de kant-en-klare Franse lesideeën handig gerangschikt per onderwerp op Padlets (virtuele priktborden): Franse les in groep 7/8, spellen, escaperooms, muziek, kinder- en stripboeken en meer. Met dank aan de docenten die hun ideeën wilden delen! BEKIJK DE PADLETS.

Franse lesideeën voor groep 7/8

In september 2021 stond onze online themasessie in het teken van Franse les in groep 7/8. Hoe help je leerlingen met vertrouwen te beginnen aan Frans in de brugklas? Hoe zet je een Franse lessenserie op voor de bovenbouw van de basisschool? Twee ervaren docenten deelden hun kennis en stelden hun lesmateriaal beschikbaar: Yvette Jacquot van basisschool Wyck in Maastricht en José Buijs die de Masterclasses opzette voor groep 8 op het Markland College in Oudenbosch. Dit webinar was een herhaling van de online themasessie van maart 2021 over het zelfde onderwerp, waarbij drie andere ervaren docenten hun kennis deelden: Sonia van de Broek, José Buijs en Leontien Schul. Merci! Bekijk de Padlet met de lesideeën voor groep 7/8.

De leukste escaperooms voor de Franse les

Op zaterdag 17 april 2021 organiseerden wij een online thema-sessie over de leukste escaperooms (jeux d’évasion) voor de Franse les. Drie docenten met ervaring mbt het maken en begeleiden van escaperooms, deelden hun kennis én spellen. Er zit zelfs een escaperoom bij die je kunt spelen met leerlingen uit groep 8. Bedankt Yaël de Boer, Renske Faber en Régine Engelmann! Bekijk de Padlet met de Franse escaperooms.

Franse les voor peuters en kleuters

Ook in voorjaar 2021 stond onze Café & Croissant Junior-bijeenkomst in het teken van Franse les aan peuters en kleuter. Juist de allerkleinsten hebben het grootste gemak – én de minste schroom – om Frans te leren. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen heel gevoelig zijn voor het aanleren van een nieuwe taal (sensibilisering). Laat hen op een natuurlijke manier kennismaken met de Franstalige klanken en cultuur. Op ons virtuele prikbord hebben we de leukste materialen verzameld. Bekijk de Padlet met lesideeën.

De leukste Franse liedjes voor kinderen

Foto: licensie IStock/Getty Images

Op zaterdag 29 januari 2021 organiseerden wij een online thema-sessie over Franse muziek in de klas. Hoe gebruik je muziek in de les? Welke werkvormen pas je toe? En wat zijn de favoriete nummers van jouw leerlingen? Met een kleine, enthousiaste groep docenten hadden we een inspirerende uitwisseling van lesideeën. Bekijk de Padlet met lesideeën.

De leukste Franse kinderboeken

Op 7 november 2020 hadden we een online thema-sessie met als thema: Franse kinderboeken, speciaal voor beginners (ERK-niveau A1/A2). Superleuk om te zien welke titels er uitgewisseld werden door de docenten. Bekijk de Padlet met lesideeën.

De leukste Franse spellen in de klas

Op 5 september 2020 ontmoetten een kleine groep enthousiaste docenten elkaar op een terras in Apeldoorn. Platform Vroeg Frans trakteerde op koffie en croissants. Onderwerp van deze sessie: wat is jouw favoriete spel in de Franse les? Bekijk de 5 leukste Franse speltips voor kinderen van 5 docenten.

Agenda 2022: Doe ook mee!

Bekijk de agenda 2022 met onze komende thema-sessies en webinars voor docenten. Iedere 6 weken delen we kennis en ervaringen over Franse les aan kinderen. Doe ook een keer mee! Deelname is gratis.