DE LEUKSTE KINDER-REISGIDSEN PARIJS

De Franse juf testte de 5 leukste kinderreisgidsen Parijs voor kinderen van 5-15 jaar!

Noot ivm corona: de Franse overheid heeft op 28 mei 2020 bekend gemaakt dat buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Frankrijk. De veiligheidsvoorschriften zijn strenger dan in Nederland. Zo moet iedereen in het openbaar vervoer én in winkels een masker dragen. De regels in Parijs zijn nog strenger: daar mogen restaurants bijvoorbeeld alleen hun terras openen. Op 22 juni worden de regels mogelijk verder versoepeld (als het kan).

 

1. KIDSKOMPAS PARIJS

Kidskompas Parijs SWaar koop je het lekkerste ijsje van Parijs? In welk park kun je ’s zomers een koude douche nemen? En bij welke Parijse attractie kun je lekker griezelen? Met Kidskompas kom je tijd tekort…zóveel leuke ideeën!

De gids is overzichtelijk ingedeeld in een (klein) deel voor ouders en een groot deel met kidsinfo: de leukste attracties, musea, monumenten, restaurantjes en meer. De schrijvers hebben ook gedacht aan tips voor plekken om even uit te rusten: een mooi park of een stil pleintje. Verder staan er véél leuke winkeltips in. Wat dacht je van een bezoek aan de grootste speelgoedwinkel van Parijs (2000 m2)?

Bij alle attracties kun je adres, website, openingstijden en dichtstbijzijnde metro vinden. Handig! Net als de plattegronden, metrokaart en woordenlijst Frans die in deze herziene versie (2015) zijn opgenomen. Één minpuntje: de teksten zijn hier en daar aan de lange kant en de lettertjes vrij klein.  Verder…topreisgids!

“Een compacte en toch vrij complete kinderreisgids Parijs, met plattegronden, metrokaart en adressen.”

2. PARIJS, VERBODEN VOOR OUDERS (LONELY PLANET)

Parijs verboden voor ouders

“Dit is geen reisgids en al helemaal niet voor ouders. Dit is het enige echte verhaal over een van de bekenste steden ter wereld…”, zo begint dit vrolijke boekje van de bekende reisgidsenuitgever Lonely Planet over Parijs.

De uitgave bevat véél foto’s en tekeningen en de teksten zijn kort en duidelijk. Daardoor is het inderdaad geschikt om zelf te lezen. Je haalt er een héleboel leuke weetjes uit. Wist je dat er meer dan 300.000 honden in Parijs zijn? En dat de zwaarste luidklok van de Notre Dame net zoveel weegt als 3 Indiase olifanten?

De schrijvers nemen je kriskras mee door Parijs: van de ene bekende plek naar de andere en van het ene thema naar het andere – sport, wetenschap, mode, eten en drinken. Op iedere pagina staan verwijzingen naar (vaak Franstalige) websites. Volledig is de gids niet: plattegronden ontbreken, net als adressen en openingstijden van attracties. Maar ja….het is dan ook geen reisgids, en al helemaal niet voor ouders! 😉

“Een grappige, kleurrijke gids barstensvol plaatjes, tekeningen en weetjes.”

3. DRAW YOUR MAP – PARIJS

Dit is mijn ParijsBen jij een doener en houd je van tekenen? Dan is deze originele reisgids ‘Draw Your Map Parijs’ vast iets voor jou!

De schrijvers leiden je langs 11 leuke plekken, die je gaat ontdekken en tekenen op de kaart in het midden van de gids. Zo beklim je bijvoorbeeld de Eiffeltoren, lig je op je rug in de Opéra Garnier om de plafondschilderingen te bekijken en neem je de kabeltrein naar de Sacré Coeur. Wat jij wilt…ideeën genoeg in deze reisgids die gericht is op kinderen van 5-12 jaar.

Over iedere attractie die je gaat tekenen, vind je 4 bladzijden met foto’s en feitjes. De informatie is lang niet zo uitgebreid als in de voorgaande gidsen, maar dat verwacht je ook niet bij een doe-boek met 64 bladzijden. Als extra is wel een quiz opgenomen om je kennis over Parijs te testen èn is op iedere bladzijde een hondje verstopt (getekend door de zoon van de schrijvers). Cherchez le chien! (spreek uit: sjèrsjée lu sjèn)…zoek de hond!

“Een vrolijk reis-doe-boek, ook voor jongere kinderen,  waarbij je je eigen kaart van Parijs maakt.”

4. DIT IS MIJN PARIJS

Dit is mijn ParijsReisdagboek, doeboek en stadsgids ineen: met ‘Dit is mijn Parijs’ in je koffer, hoef je je geen moment te vervelen. Vooral creatieve meiden vanaf 10 jaar zullen dit een leuke gids vinden.

Je kunt namelijk eindeloos tekenen, kleuren, knippen en plakken in dit boek vol handgemaakte illustraties, tips en opdrachten: fotografeer de lelijkste souvenirs die je tegenkomt; plak je mooiste tickets en visitekaartjes in en teken je bord na met dat mooie taartje of lekkere stuk kaas.

Ook leuk: to-do-lijstjes met de hipste café’s en de meest trendy concept-stores en meer. Of wat dacht je van de mode-adviezen om eruit te zien als een èchte Parisienne?  De informatie over monumenten en attracties is helaas een beetje mager…maar als je toch al niet van plan was de reisleider uit te hangen, is dit een hardstikke leuke gids!

“Creatieve opdrachten en to-do-lijstjes voor meiden vanaf 10 jaar: dagboek, doeboek en reisgids ineen.”

5.  UNE PETITE FILLE À PARIS / EEN MEISJE IN PARIJS

Een meisje in ParijsDit tweetalige prentenboek is eigenlijk geschreven als leesboek, maar is ook heel leuk om inspiratie op te doen voor een reis naar Parijs.

Een klein meisje vertelt vol liefde over de stad “met de meeste lichtjes, de mooiste oude gebouwen en de mooiste woorden.” In ieder van de  20 arrondissementen heeft ze haar favoriete plek…de Jardin des Tuileries in het 1e, het Centre Pompidou in het 4e en het Chocolademuseum in het 10e.

De illustraties zijn prachtig en de teksten kort en poëtisch…soms zelfs raadselachtig.  Een beetje moeilijk te begrijpen is het kleine meisje soms wel. Je kunt het  boekje daarom het beste samen met een volwassene lezen die, net als de schrijfster, veel van Parijs houdt…en dan ook eindeloos samen plannen maken voor jullie stedentrip naar Parijs.

“Een poëtisch boekje met prachtige illustraties over Parijs, met name voor jonge kinderen.”

Extra tip!

In mei 2020 verscheen een leuk ebook “Insiderstips voor Parijs met kinderen”. Handig: je kunt locaties rechtstreeks openen op Google Maps en via links direct online tickets bestellen voor attracties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *