Tip voor een stedentrip: kinderreisgidsen Parijs

Bekijk de 5 kinderreisgidsen Parijs, inclusief de nieuwste uitgaven 2021/2022.

Met het gezin naar Parijs…superleuk! Zeker ook voor oudere kinderen en tieners. Je moet natuurlijk wel de juiste plekjes kennen. In welke hotels, hostels en restaurants kun je goed terecht? Wat zijn leuke musea en monumenten? Daar bestaan gelukkig handige kinderreisgidsen voor! De Franse juf testte de 5 reisgidsen voor kinderen van 5-15 jaar. Onmisbaar voor een geslaagde stedentrip naar de bruisende hoofdstad van Frankrijk.

1. Parijs met kids én tieners

“Digitale reisgidsen met insiderstips voor kinderen én tieners: handig op je telefoon!”

Van wie kan je beter tips krijgen dan van Nederlandse moeder die in Parijs woont? Nicky Bouwmeester – reisjournalist van travelwebazine Frankrijk.nl – woont al 17 jaar in Parijs, is getrouwd met een Fransman en moeder van 2 kinderen. Dit jaar gaven zij en haar collega Josée Schouten 2 reisgidsen uit met insiderstips voor kinderen én tieners.

De rijk geïllustreerde ebooks staan bomvol handige tips: de beste parken om te picknicken of te spelen, adresjes voor familiehotels, hostels en campings, trendy streetfoodspots en kindvriendelijke restaurants en natuurlijk Disneyland en Versailles. Je kunt alle locaties rechtstreeks openen op Google Maps en via diverse links kun je doorklikken voor meer informatie of direct online tickets bestellen. Een aanrader!

2. Parijs, verboden voor ouders

“Een grappige gids voor nieuwsgierige kids vol weetjes en verhalen.”

“Dit is geen reisgids en al helemaal niet voor ouders. Dit is het enige echte verhaal over een van de bekenste steden ter wereld…”, zo begint dit boek van bekende reisgidsenuitgever Lonely Planet. De uitgave bevat véél foto’s, tekeningen en stripverhaaltjes en de teksten zijn kort en duidelijk. Daardoor is het boekje inderdaad heel geschikt voor kinderen om zelf te lezen. In 2022 verschijnt een compleet vernieuwde editie.

Speciaal aan deze reisgids is dat er veel weetjes en achtergrondverhalen in staan. Wist je dat er meer dan 300.000 honden in Parijs zijn? Wie was Gustave Eiffel? En welk horrorverhaal gaat schuil achter de Place de la Concorde, waar ooit de Franse koning onthoofd werd? Mooi leesvoer voor nieuwsgierige kids!

3. Draw your map – Parijs

“Een vrolijk doeboek voor creatieve kids, waarbij je je eigen kaart tekent.”

Ben jij een doener en houd je van tekenen? Dan is deze originele reisgids ‘Draw Your Map Parijs’ vast iets voor jou!

De schrijvers leiden je langs 11 leuke plekken, die je gaat ontdekken en tekenen op de kaart in het midden van de gids. Zo beklim je bijvoorbeeld de Eiffeltoren, lig je op je rug in de Opéra Garnier om de plafondschilderingen te bekijken en neem je de kabeltrein naar de Sacré Coeur…ideeën genoeg in deze reisgids die gericht is op kinderen van 5-12 jaar.

Over iedere attractie die je gaat tekenen, vind je 4 bladzijden met foto’s en feitjes. De informatie is lang niet zo uitgebreid als in de voorgaande gidsen, maar dat verwacht je ook niet bij een doe-boek met 64 bladzijden. Als extra is een quiz opgenomen om je kennis over Parijs te testen én is op iedere bladzijde een hondje verstopt (getekend door de zoon van de schrijvers). Cherchez le chien! (spreek uit: sjèrsjée lu sjèn)…zoek de hond!

4. Paris for kids / des enfants

“Weetjes én spelletjes over Parijs in Engelstalig of Franstalig gidsje.”

Deze reisgids kwam ik tegen in de museumshop van het Louvre (ook online te koop). Een handig klein gidsje met weetjes én spelletjes over Parijs voor kinderen. Er bestaat een Engelstalige en een Franstalige editie (helaas geen Nederlandse).

In het boek ga je samen met Franse kinderen, Pauline en Martin, Parijs verkennen. Pauline (8 jaar) en haar broer Martin (10 jaar) wonen in Parijs en kunnen je dus allerlei tips en verhalen vertellen. Zo leer je over bekende Parijse musea, de artiestenwijk Montmartre, de Eiffeltoren en nog veel meer bekende plekken. Je leert meer over de Parijse metro en weet wat een croque-monsieur is (een Franse tosti). Vol anecdotes en historische weetjes.

5. Les musées de Paris

In dit boekje vind je een overzicht met Parijse musea, voorzien van kindertips. Natuurlijk staan er de grote musea in, zoals het wereldberoemde Musée du Louvre (met de piramide) en het Musée d’Orsay (dat in een voormalig station gevestigd is).

Je treft er ook onbekende, maar niet minder interessante musea in aan (dat wil zeggen: onbekend voor veel Nederlanders). Wat dacht je van La grande galerie de l’évolution of van Le musée Méliès over de geschiedenis van de Franse cinéma? Een aanrader voor gezinnen die ook buiten de bekende paden willen treden. Deze reisgids is helaas alleen in het Frans te koop. Wees gerust: de gids staat vol plaatjes en links, zodat je er toch snel handige info uit haalt, ook al spreek je geen/weinig Frans.

  • Bestellen via internet: Amazon.nl of via Boutiques des musées
  • Les musées de Paris présentés aux enfants (De Parijse musea gepresenteerd aan kinderen).
  • 84 pagina’s.
  • Prijs: € 11,90.
  • Geschikt voor: kinderen vanaf 9 jaar.

Deel jouw reistips Parijs!

Ben jij ook naar Parijs geweest? Heb je tips voor leuke restaurants, hotels, musea of andere leuke plekken voor kinderen? Of gewoon een leuke sfeerfoto van Parijs? Deel ze via een reactie onderaan dit bericht of via Instagram met de hashtag #Parijs4kids en tag @defransejuf. Bij deze alvast ‘Un grand merci!‘.

Boulangerie à Paris (Foto: Laura Buters).