4 Franse escaperoom spellen voor beginners

Geactualiseerd bericht met nieuwe escaperoom-tip (november 2021).

ERK-niveau: A1/A2 (beginners).

Leeftijd: van ongeveer 10-16 jaar (en ouder).

Activiteit: lees- en luistervaardigheid, vocabulaire en Frankrijkkunde.

Op zoek naar een spannende online escaperoom voor thuis of in de Franse les? Probeer één van deze escape games (jeux d’évasion) voor beginners: interactieve spellen waarbij een groep leerlingen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekt en probeert op te lossen binnen een bepaalde tijd. Er zijn zelfs 2 spellen bij voor leerlingen uit groep 8! Een educatieve uitgeverij én 3 enthousiaste docenten Frans – Régine Engelmann, Yaël de Boer en Renske Faber – stellen hun leukste kant-en-klare spellen ter beschikking, plus tips om zelf een escaperoom te maken. Veel plezier! Amusez-vous bien!

TIP VOOR DOCENTEN: Wil je één van deze escaperooms spelen met jouw klas(sen)? Dat kan heel goed. Het zijn escape games pédagogiques: speciaal gemaakt voor leerlingen die Frans leren (ook voor beginners). Speel het spel van te voren wel een keer zelf. Dan weet je welke opdrachten en raadsels de leerlingen tegenkomen en kun je des te enthousiaster aankondigen hoe leuk de escaperoom is die je hen voorlegt!

Spel 1 (nieuw): Speurtocht Parijs

 • Moeilijkheidsniveau: A1.1 (absolute beginners).
 • Leeftijd: ongeveer 10 jaar en ouder (vanaf groep 8 van de basisschool).
 • Lengte: ongeveer 60 minuten.
 • Activiteiten: de weg wijzen, jezelf voorstellen, de kleuren in het Frans.

Klaar voor een voyage door de Franse hoofdstad? Een célébrité (een beroemdheid) heeft jullie daar uitgenodigd. Een lesidee van uitgeverij Noordhoff met kant-en-klare lesbrief (inclusief escaperoom), gemaakt ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal 2021. Deze lesbrief is gegarandeerd een succes in de bovenbouw van de basisschool en in de brugklas. Bekijk de escaperoom eerst zelf, om zeker te zijn dat je de kinderen goed kunt begeleiden en slimme vragen kunt beantwoorden. Bron afbeelding: Noordhoff/Grandes Lignes

Spel 2: Mission Louvre

 • Moeilijkheidsniveau: A1.1 (absolute beginners).
 • Leeftijd: ongeveer 10 jaar en ouder (vanaf groep 8 van de basisschool).
 • Lengte: ongeveer 30 minuten.
 • Activiteiten: vocabulaire (Franse leenwoorden), Frankrijkkunde (gastronomie, monumenten) en een klein beetje luistervaardigheid.

Help jij de dief van het beroemde schilderij De Mona Lisa te ontmaskeren? Voer de missies uit en kraak de code. Je zult zien: je weet al veel meer over de Franse taal en cultuur dan je zelf denkt! De Waalse taalassistent Régine Engelmann maakte deze leuke jeu d’évasion voor de online open dag van het Porta Mosana College in Maastricht. Daar helpt zij in opdracht van de Algemene Afvaardiging Wallonië-Brussel leerlingen spelenderwijs Frans te leren. Het spel is bedoeld voor kinderen uit groep 8 van de basisschool, maar kan ook in de brugklas gebruikt worden. Leuk weetje: 4 leerlingen van Régine spelen een rol in het spel.

Spel 3: Hôpital d’horreur

 • Moeilijkheidsniveau: A1 (beginners met enige ervaring).
 • Leeftijd: 12 jaar en ouder (vanaf de brugklas t/m 4e klas VO).
 • Lengte: ongeveer 60 minuten.
 • Activiteiten: lees- en luistervaardigheid, grammatica (ontkenning en woordvolgorde) en vocabulaire.

Of speel deze prachtig gemaakte, spookachtige jeu d’évasion! Je bent op vakantie in Frankrijk. Opeens voel je je niet zo lekker. Het lijkt je verstandig naar een dokter te gaan. Onderweg zie je een vreemd ziekenhuis. Je gaat naar binnen…maar kom je er wel weer uit? Nee dus, niet zonder de codes te vinden. Daarvoor moet je opdrachten uitvoeren, zoals sleutels zoeken, briefjes lezen, vragen van een dokter begrijpen en allerlei andere raadsels oplossen. Dit spel werd gemaakt door twee jonge docenten: Yaël de Boer en Renske Faber. Zij maken vaker escaperooms voor hun leerlingen, zoals ook ‘Le monde francophone’ hieronder. Hun leerlingen op het Zuyderzee Lyceum Emmeloord en scholengemeenschap CSG Liudger de Raai zijn superenthousiast over de spellen. En terecht!

Spel 4: Le Monde francophone

 • Moeilijkheidsniveau: A1/A2 (beginners met wat meer ervaring).
 • Leeftijd: 12 jaar en ouder (vanaf brugklas t/m 4e klas VO).
 • Lengte: ongeveer 60 minuten.
 • Activiteiten: leesvaardigheid en kennis van de Franstalige wereld.

De Franse keizer Napoléon is zijn hoed kwijt geraakt. Zonder zijn hoed kan hij de wereld niet redden. Help Napoleon door codes te verzamelen tijdens een digitale reis door Le monde francophone (de Franstalige wereld): je reist van Europa naar Canada en van Noord-Amerika naar de Cariben en eindigt in Afrika. Om een code te krijgen, moet je opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld door een tekstje te lezen, een muziekvideo te luisteren of door een quiz te spelen. Onderweg kom je Napoleon tegen en krijg je hints. Als je de opdrachten hebt volbracht en alle codes hebt gevonden, ga je naar de kluis. Het team dat als eerste de juiste eindcode invoert, vindt de oplossing (la solution) en wint het spel. Ook dit leuke spel werd gemaakt door Yaël de Boer en Renske Faber.

Zelf een escaperoom maken

Op de Padlet “De leukste escaperooms voor de Franse les” vind je behalve kant-en-klare jeux d’évasion, zoals hierboven, ook tips om zelf een escaperoom te maken. Welke software gebruik je? En belangrijker nog: welke spelprincipes en motivatietechnieken zitten er achter een goede escaperoom voor de talenles? Want een escaperoom is meer dan zomaar een spelletje. Het is een vorm van gamificatie, waarbij leerlingen in een betekenisvolle omgeving keuzes maken, feedback krijgen op hun keuzes, hierdoor groeien en leren samenwerken. Juist door het wedstrijdelement zijn de meeste leerlingen superenthousiast en doen fanatiek en geconcentreerd mee. De Padlet is gemaakt tijdens de themasessie Café & Croissant Junior van Platform Vroeg Frans (april 2021). Bekijk de Padlet.