FRANSE FILMTIP: LE PETIT NICOLAS

Le petit nicolas cast

Nicolas (met rode spencer) en zijn vriendjes zijn altijd braaf…toch?!

Omdat ik zo genoten had van het boek ‘Le Petit Nicolas’ (De Kleine Nicolaas) van Jean-Jacques Sempé en René Goscinny, wilde ik de film eigenlijk niet zien.  Die kon alleen maar tegenvallen, dacht ik. Maar ik vergiste me….

Hieronder een korte, Nederlandse recensie van de film. Een beschrijving van de boeken van ‘Le Petit Nicolas’ vind je onder Kinderboeken en strips op dit blog. 

 

“Ook als film is ‘Le Petit Nicolas’ reuze komisch. De personages zijn overeind gebleven en de sfeer is vrolijk chaotisch, zoals dat hoort bij Goscinny &Sempé”

Le petit Nicolas poster
Vrolijke chaos in de klas van Nicolas.

Kleine lastpak

Eigenlijk is de verhaallijn heel eenvoudig. Nicolas, een Frans jongetje van een jaar of 8 en enig kind, denkt dat hij een broertje krijgt. Van een schoolvriendje had hij namelijk gehoord dat dat het geval is ‘als je ouders opeens heel aardig tegen elkaar gaan doen’. En ja hoor, Nicolas’ vader (prachtig gespeeld door acteur Kad Merad), doet heel verliefd en zet plotseling zelfs de vuilniszakken buiten voor zijn vrouw met een lach. Dus het kan niet missen: Nicolaas zit straks opgescheept met zo’n kleine lastpak…en dat wil hij zien te voorkomen.

Een slim plan

En dus besluiten Nicolas en zijn vrienden met de vreemde namen (Alceste, Geoffroy, Clotaire, Agnan, Rufus, Eudes en Joachim) een slim plan om de baby te laten verdwijnen als die eenmaal geboren is. Maar alles loopt anders dan ze hadden gedacht…natuurlijk.

Een ontspannende familiefilm, ook leuk voor in de klas!

Het verhaal is grappig, maar waar het echt om gaat bij ‘Le Petit Nicolas’zijn alle kleine verwikkelingen thuis, in de klas, op het schoolplein en elders bij het spelen met ‘les copains’ (de vriendjes). Ieder kind heeft zijn eigenaardigheden, zoals de dikke Alceste die altijd een chocoladebroodje eet en Eudes die heel sterk is en graag klappen uitdeelt. Alles wat mis kan gaan, gaat op een komische manier mis. Een ontspannende familiefilm, ook heel geschikt om samen in de klas naar te kijken.

Bekijk alvast de trailer hieronder!

Bestelinformatie:

De films van Le Petit Nicolas zijn in Nederland online te bestellen bij Bol.com en Amazon.nl. Kijk ook eens naar de titel ‘Les vacances Du Petit Nicolas‘.

TIP:

Lees ook eens een van de boeken van Le Petit Nicolas: er zijn verschillende versies die ook heel geschikt zijn voor beginners!.