Mondly: Frans leren met een VR-bril op je neus

Via de app Mondly Languages VR kun je spreekvaardigheid in 30 talen oefenen.

ERK-niveau: alle niveaus (vanaf beginner).

Activiteit: Spreek- en luistervaardigheid.

Leeftijd: vanaf ongeveer 12 jaar.

Wist je dat je met een VR-bril niet alleen kunt gamen maar ook vreemde talen kunt leren, bijvoorbeeld via de gave applicatie Mondly Languages VR?! Ik heb de app pas mogen uitproberen tijdens een demonstratie met VR-expert Berry van de Wouw. Ik was onder de indruk….zó echt! Dus heb jij een VR-headset van Meta (Go, Quest 2 of binnenkort zelfs Quest Pro), probeer deze app dan zeker uit! Aan het eind van dit bericht geef ik ook tips om op een goedkopere manier kennis te maken met virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Dus zet je bril maar op en dompel jezelf onder in la réalité virtuelle!

Dit ga je leren:

Met de app Mondly Languages VR op jouw headset kun je reizen maken in de virtuele werkelijkheid (virtual reality/VR). Daarbij leer je de taal die je gekozen hebt – keuze uit 30 talen, waaronder Frans – te gebruiken bij de volgende activiteiten:

  • kleine gesprekken voeren, bijvoorbeeld met iemand in de trein.
  • iets bestellen in een winkel of restaurant.
  • een hotelkamer boeken.
  • in een taxi vertellen waar je naartoe wilt.
  • en meer kleine, praktische gesprekken op reis.

Nodig:

  • een Meta VR-headset (Go, Quest 2, of binnenkort zelfs Meta Quest Pro);
  • een bijbehorende controller;
  • de app Mondly Languages VR (prijs: 9,99 in de Meta of Oculus Store en in Steam).

Voorbereiding:

Geen. Zorg wel dat je de VR-bril en de applicatie veilig kunt gebruiken. Als je eenmaal je bril opzet en via de applicatie de virtuele wereld binnengaat, merk je niet meer goed waar je loopt (tegen een muur bijvoorbeeld of een trapgat in). Maar als bezitter van een VR-headset en gamer weet jij dat natuurlijk allang….

Zo gaat het spel:

Zet de VR-bril op en start de applicatie. Eigenlijk gaat het spel nu vanzelf. Volg de aanwijzingen en begin jouw virtuele reis! Die start in je appartement terwijl je je koffers pakt. Vervolgens ga je op pad met trein, taxi en vliegtuig naar een bestemming in het buitenland. Ondertussen voer je allerlei gesprekken in het Frans om aan informatie te komen, iets te kopen of gewoon voor de gezelligheid. Daarbij kun je steeds kiezen uit verschillende mogelijke antwoorden. Die wijs je aan met jouw controller. Het is ook de bedoeling dat je de gekozen zinnen uitspreekt in het Frans. Via spraakherkenning registreert Mondly of jij de zinnen goed uitspreekt. Is dat zo, dan krijg je antwoord van jouw virtuele gesprekspartner. Zo niet, dan verstaan de mensen je niet en moet je jouw vraag opnieuw stellen. Heel goed om te oefenen met spreek- en luistervaardigheid dus!

Oordeel over Mondly Languages VR:

Een vreemde taal leren in virtual reality (VR) is een krachtige ervaring. Net als bij het spelen van een game in VR ga je volledig op in de wereld die via de bril je hersenen inkomt. En Mondly Languages VR is een goede app. Na de demonstratie was ik dan ook onder de indruk. De voordelen: het is een levensechte ervaring, waardoor je de woorden en zinnen beter zult onthouden. Je leert immers in de context van een zinvolle situatie (op reis zijn). Bovendien is het minder eng om Frans te spreken, want de mensen met wie je praat zijn virtuele gesprekspartners. Een ander voordeel is dat je een betere focus hebt als je leert met een VR-bril op. De verleiding om even een Whatsapp-bericht te checken of op Instagram of TikTok te kijken is nauwelijks aanwezig, zó ga je op in waar je mee bezig bent. Verder is het een flexibele manier van leren: je kunt oefenen waar en wanneer je wil. En tenslotte is het gewoon leuk! Maar er zijn ook nadelen. Ten eerste heb je een dure Meta VR-headset nodig (van 400 à 500 euro) om het programma te kunnen gebruiken. Daarnaast is er een kleine groep mensen die duizelig wordt van een VR-ervaring. Verder….omdat Mondly Languages VR geschikt is om meerdere talen te leren, biedt de app steeds dezelfde virtuele omgeving, ongeacht de taal die je gekozen hebt. Het kan dus zijn dat je Frans (of Italiaans, of Koreaans) leert spreken met een medereiziger op hetzelfde treinstation in Hasselt/België. Dat komt minder geloofwaardig over. Toch vind ik het programma het proberen waard als je toch al een dure Meta VR-headset hebt. Het kan bijdragen aan een meer zinvolle en efficiënte manier om Franse woorden te leren (vooral als aanvullend materiaal om woorden te leren bij individuele taaltrainingen en zelfstudie).

Goedkoper kennismaken met VR/AR

Heb je geen dure Meta-bril? Geen probleem. Ook met een goedkope VR-bril – bijvoorbeeld een cardboard van 10 euro – kun je al een beetje een idee krijgen van taalleren in virtual of augmented reality. Stel je er niet teveel van voor. Het is vooral grappig even te ervaren wat virtual en augmented reality is en te zien of het iets voor jou kan zijn, nu of later.

  • Heromask Languages (virtual reality): actiespel voor kinderen om vocabulaire te leren, 49 euro, inclusief bril (meerdere talen).
  • Mondly AR (Augmented Reality). Download het programma en zet je smartphone in een cardboard-bril. Je ziet objecten verschijnen als een laag over de ‘echte werkelijkheid’ heen, bijvoorbeeld dieren. Vervolgens kun je de Franse namen van deze objecten leren. Een virtuele juf geeft je les. Gratis met in-app aankopen.

TIP! Demonstratie taalleren in VR

Ben je docent Frans en heb je ook interesse in virtual & augmented reality? Berry van de Wouw – voormalig docent Frans aan de Breda University of Applied Sciences en expert en groot liefhebber van vreemde taalleren in virtual reality – geeft op verzoek demonstraties op scholen. Mijn collega’s Sandra, Merel en ik van Platform Vroeg Frans hadden het geluk een privé-demonstratie te krijgen. Daarbij konden we allerlei verschillende brillen en applicaties uitproberen, van Mondly VR en Immerseme tot Languagelab. We hebben zelfs geoefend met het houden van een presentatie voor een virtueel publiek. Voor nu zijn de toepassingen in de klas nog beperkt, maar de ontwikkelingen gaan hard. Het bekende taalinstituut Regina Coeli (‘De nonnen in Vught’) is daarom al begonnen met het inzetten van VR tijdens taaltrainingen en ook Duolingo is bezig met het ontwikkelen van een VR-variant. Dus wil je ook een demonstratie VR krijgen of heb je vragen? Je kunt Berry van de Wouw bereiken via mail-adres: reprise@pi.net