Meertaligheid: bekende sprookjes in 10 talen

Beluister bekende sprookjes in 10 talen, waaronder Frans.

ERK-niveau: vanaf A2/B1 (enigszins gevorderd).

Activiteit: lees- en luistervaardigheid.

Leeftijd: ongeveer 4 t/m 10 jaar.

Afgelopen week ontdekte ik op Spotify een playlist met sprookjes, fabels en kinderverhalen in 10 talen die je gratis kunt beluisteren: Alibaba en de 7 rovers, Sinbad de Zeeman, Kleinduimpje, maar ook minder bekende verhalen. Selecteer een sprookje en beluister het in het Frans én in het Nederlands (of Engels, Arabisch, Pools…). Ook handig om te gebruiken in het kader van meertaligheid thuis of in de klas.

Naast de playlists is er ook een website, waarop je de verhalen kunt lezen.

Taalontwikkeling

Verhalen lezen en luisteren is ontzettend goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen leren zo nieuwe woorden, zinnen en grammatica. Door regelmatig verhalen te lezen of te luisteren, kun je de woordenschat van een kind enorm helpen vergroten. Verder is het goed voor de emotionele ontwikkeling en het vergroten van de concentratie. En niet onbelangrijk…samen lezen/luisteren is erg gezellig om te doen.

Spotify-playlists

Er is een aparte playlist met verhalen beschikbaar op Spotify ingesproken door een moedertaalspreker in deze 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Italiaans, Servisch, Pools, Indonesisch en Arabisch. Hoewel de verhalen oorspronkelijk bedoeld zijn voor het beter leren van de moedertaal, kun je ze ook zeker gebruiken bij het leren van een vreemde taal, zoals Frans. Want het leuke is dat je de verhalen sneller zult begrijpen als je de inhoud ervan al kent. Bovendien kun je de Nederlandse versie ernaast houden als hulp.

Kies je verhaal

Bij de Spotify-playlist van Ririro hoort ook een website waarop je de verhalen kunt lezen en downloaden. Je kunt selecteren volgens verschillende criteria, zoals thema. Kies bijvoorbeeld voor het thema dieren, feestdagen, ziek zijn, schaatsen, landen of geschiedenis. Ook kun je de lengte van het verhaal selecteren, van heel kort (1 minuut) tot wat langere verhalen (20 minuten). Tenslotte kun je selecteren op leeftijd/klas: van ongeveer 4 tot en met 10/12 jaar.

Meertaligheid

Ben je docent op een basisschool of in een schakelklas? Dan kun je de verhalen ook goed inzetten in het kader van meertaligheid in de klas. Door de verhalen te lezen in het Nederlands en in de moedertaal/talen van kinderen, vergroot je de kennis van elkaars talen en culturen. Helaas zijn (nog) niet alle sprookjes in alle 10 talen beschikbaar (aanvragen is mogelijk, lees ik op de site). Ook is het soms lastig om de juiste titel te vinden in de andere taal. Maar met een beetje zoeken, vind je toch al snel een paar leuke verhalen om samen te lezen en te luisteren.

LINKS

Frans

Playlist met de verhalen in het Frans.

Bijbehorende Franstalige website (met verhalen om te downloaden).

Nederlands

Playlist met de verhalen in het Nederlands.

Bijbehorende Nederlandstalige website.

Alle talen

Website van Ririro met keuze voor alle 10 talen

TIP!

Bekijk ook mijn bericht:

Top 7 Gratis Franstalige luisterboeken voor kids.