Topklassers Frans

 

ERK-niveau: A1 (beginner)

Activiteit: lees-, schrijf-  en luistervaardigheid

Leeftijd: 9-12 jaar  (groep 7/8)

‘Topklassers Frans’ is een werkboek voor zelfstandige leerlingen in groep 7/8. De meester of juf kan begeleiden zonder Frans te spreken…leuker is natuurlijk als hij/zij dat wel kan.

 

P1070185
Topklassers Frans: individueel werken in gr 7 & 8.

Uitdagen

Slimme, zelfstandige leerlingen die snel door de reguliere lesstof gaan, wil je blijven uitdagen. Dat kan bijvoorbeeld met Franse les. Je kunt een klassikale cursus Frans aanbieden – bijvoorbeeld in de Plusklas – maar je kunt leerlingen ook individueel laten werken.  Als lesmateriaal kun je bijvoorbeeld “Topklassers Frans” gebruiken.

 

Zoek je verrijkingsmateriaal voor snelle leerlingen in groep 7/8…denk dan eens aan een cursus Frans!

Zelfstandig werken

“Topklassers Frans”, een uitgave ThiemeMeulenhoff (2008) bedoeld voor snelle leerlingen uit groep 7 of 8. Het is eigenlijk geen methode, maar een werkboek dat deel uitmaakt van een serie methode-onafhankelijk lesmateriaal voor hoogbegaafde leerlingen. Kinderen kunnen zelfstandig met het werk- en antwoordenboek aan de slag en kijken hun eigen opdrachten na. Goed in te zetten bij differentiatie op individueel niveau dus (of in kleine groepjes).

 

Basiskennis

In 16 korte lessen (taken) leren de leerlingen de basis van de Franse taal: uitspraak, basisgrammatica en een aantal hoogfrequente woorden en uitdrukkingen (vertellen hoe je heet, hoe oud je bent, tellen, praten over je familie…). Op de bijbehorende CD beluisteren de kinderen de juiste uitspraak.

 

Degelijk, maar sober

Het werkboek is degelijk van aard (en enthousiast van toon), maar heel sober qua uitvoering: zwart-wit met één steunkleur en wat ouderwetse plaatjes. De CD is netjes ingesproken, maar ook zonder franje. Leerlingen moeten daar doorheen kunnen kijken

 

Begeleiding

Voordeel van Topklassers Frans is dat de leerkracht zelf geen Frans hoeft te kunnen spreken: inhoudelijke begeleiding is niet nodig. Maar laten we eerlijk zijn: leuker is het natuurlijk wel als de meester of juf ook een mondje Frans spreekt. Want uiteindelijk komt de stof toch het beste tot leven via een enthousiaste leerkracht.

 

Woordjes oefenen

Om je te helpen heb ik van ieder hoofdstuk in Topklassers Frans een woordenlijst gemaakt in het digitale oefenprogramma Wozzol. Het programma is bedoeld om de belangrijkste woorden en zinnen in je lange termijngeheugen op te slaan. Dus leer iedere keer een paar woorden en vergroot zo je Franse woordenschat!

Leer de woorden uit Topklassers Frans in Wozzol.nl 

P1070187
Voorbeeldpagina Werkboek Topklassers: klik op de pagina om te vergroten.

Topklassers Frans is te bestellen via Bekiusschoolmaterialen.nl

(ook losse exemplaren).