Halloween in Frankrijk: een nieuwe traditie?

‘Un bonbon ou un sort!’ (Vrij vertaald: Een snoepje of je leven).

Vieren de Fransen ook Halloween op 31 oktober? Gaan kinderen langs de deuren voor lekkers? De laatste jaren lijkt Halloween een nieuwe traditie te worden in Frankrijk.

Niet alle Fransen houden van Halloween…hoe komt dat?

Halloween is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. In Nederland is het inmiddels een bekend feest…dat weet jij vast en misschien ga ook jij binnenkort weer verkleed langs de deuren. Doen Franse kinderen dit ook?

Lang niet alle Fransen houden van Halloween. Sommigen zijn juist tégen dit feest. ‘Er zijn al zoveel Amerikaanse invloeden op de Franse cultuur’, zeggen zij. En dan bedoelen ze bijvoorbeeld Amerikaans eten, films, series en computerspelletjes. ‘Wij hebben liever een traditioneel Frans feest, waarbij we met elkaar aan tafel gaan om lang en lekker te eten’. Ook vinden sommigen Halloween té commercieel.

Toch zie je steeds vaker Halloween-versieringen in Frankrijk eind oktober. En er gaan steeds meer Franse kinderen verkleed langs de deuren …hoe enger, hoe beter. Maar of Halloween een nieuwe Franse traditie wordt? Waarschijnlijk niet voor alle Fransen…maar daardoor niet minder leuk voor de mensen die het wèl vieren.

Handige Halloween-woorden

Ben jij gek op Halloween? En vind je het leuk Franse woorden te leren over deze feestdag? Kijk dan in de mini-woordenlijst hieronder. Wist je trouwens dat veel Fransen het lastig vinden om de ‘H’ van ‘Halloween’ uit te spreken? Meestal klinkt het dus als ‘aaa-lo-ween’.

Het is Halloween!
C’est l’Halloween!
Snoep of je leven.
Un bonbon ou un sort (letterlijk: een snoepje of een toverspreuk).
Snoep of je leven.
Of: Friandises ou bêtises (letterlijk: snoep of gekkigheid).
Een pompoen
Une citrouille
Een kerkhof
Un cimetière
Een spook
Un fântome
Een heks
Une sorcière
Zich verkleden als heks
Se déguiser en  sorcière

TIP 1

Benieuwd naar Franse Halloween-liedjes? Ik heb er voor je verzameld: Franse Halloween-liedjes (afspeellijst) op Youtube.

TIP 2

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lampje-light-311311_1280-PIxabay-1024x958.png

Meer uitleg over het Halloween-feest in eenvoudig Frans? Bekijk deze leuke uitlegvideo voor kinderen van ‘1 Jour, 1 question’.

TIP 3

Vergeet niet dat er nog twee (bekendere en meer Franse) feestdagen zijn deze maand: La Toussaint (Allerheiligen) op 1 november La fête des morts (Allerzielen) op 2 november.  De Fransen herdenken dan hun katholieke heiligen en alle mensen die gestorven zijn.