Korte Franse verhalen over leven in Frankrijk

ERK-niveau: vanaf A1 (beginner)

Leeftijd: 10  jaar en ouder 

Hoe vieren Fransen hun verjaardag? Hoe zit het Franse schoolsysteem in elkaar? Wanneer zeg je ’tu’ (jij) en wanneer ‘vous’ (U) tegen iemand? Je leest het in de 20 korte verhalen – in eenvoudig Frans –  mèt opdrachten om je leesvaardigheid te oefenen. 

Handig boekje over Franse gewoontes, zoals ‘Hoe vieren Fransen hun verjaardag?”

Ben je benieuwd hoe het is om in Frankrijk te leven….gewoon uit interesse of omdat je voor korte of langere tijd in Frankrijk gaat wonen? Lees dan eens het boekje “Je vis en France”.  De publicatie is eigenlijk voor volwassenen geschreven, maar kan ook prima door oudere kinderen gelezen worden.

Praktische onderwerpen

Het boekje ‘Je vis en France’ (Ik woon in Frankrijk) bevat 20 korte verhalen in eenvoudig Frans over allerlei praktische thema’s. Een greep uit de onderwerpen:

 • Tu ou vous? (Jij of U zeggen tegen iemand)
 • Le cadeau d’anniversaire (het verjaardagskado)
 • La Marseillaise (over het Franse volkslied)
 • Joyeux Noël et Bonne Année (over Franse feestdagen)
 • La 6e, un nouveau monde (over de Franse middelbare school / le Collège)
 • Une baguette s’il vous plaît (over het bestellen van brood bij de Franse bakker)

 

Handig om te weten: wanneer zeg je tu (jij) en wanneer vous (U) in het Frans?

Audio-bestanden en oefeningen

Van iedere Frans verhaaltje is ook een audio-versie te beluisteren via de bijbehorende website, zodat je weet hoe de Franse woorden uitgesproken worden. Verder vind je bij ieder onderwerp oefeningen om je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden te trainen, bijvoorbeeld stellingen (waar/onwaar), vragen beantwoorden (in eenvoudige zinnen) en teksten met gaten invullen. De antwoorden staan in een apart deel achterin het boekje. De uitgave is dus prima zelfstandig te gebruiken (zonder docent).

 

BESTELINFORMATIE

Titel:  “Je vis en France” (Ik woon in Frankrijk), 2016

Auteurs: Marie Barthe en Bernadette Chovelon

ISBN: 978-2-7061-2527-0

Te bestellen:

NB. Kijk ook eens bij mijn boekbespreking “L’École ouverte aux parents”, voor gezinnen met kinderen die naar Frankrijk willen verhuizen (of al zijn verhuisd).

Eén reactie op “Korte Franse verhalen over leven in Frankrijk

 1. Goede tip. Ga het beslist aanschaffen.
  Mijn ervaring is dat mijn leerlingen het erg interessant vinden te weten wat Franse gewoonten zijn, dus ‘découvrir la civilisation Française ‘ staat hoog op de agenda.
  Merci Olga.

Reacties zijn gesloten.