Frans in groep 8: leuke nieuwe lesmethode

ERK-niveau: absolute beginners (A 1.1).

Leeftijd: 10-12 jaar.

Onlangs verscheen een aantrekkelijke lesmethode Frans voor kinderen: Sésame. De methode is bedoeld voor gebruik in de bovenbouw van de basisschool en richt zich op kinderen die nog niet eerder Frans hebben gehad. Als ik een nieuwe methode voor mijn groepen 7 of 8 nodig had, zou ik Sésame zeker overwegen. Ik denk dat de makers erin geslaagd zijn een methode te maken die veel kinderen tussen de 10-12 jaar aanspreekt. Niet in de laatste plaats door de escaperooms waar ieder hoofdstuk mee eindigt. Lees verder…

Aantrekkelijke methode

De Franse lesmethode Sésame (niveau A1.1) voor jonge pubers is geschreven door Hugues Denisot en Marianne Capouet, docenten met veel ervaring op het gebied van FLE aux enfants (Franse les als vreemde taal voor kinderen). Dat kun je zien: naast de didactische doelstellingen, hebben de makers ook veel zorg besteed aan het bereiken van pedagogische doelstellingen. Ze hebben er alles aan gedaan om deze ‘lastige’ leeftijdsgroep van 10-12 jarigen ( sommigen nog echt kind en anderen al puber), goed te kunnen bedienen. De Belgische illustratrice Pacotine maakte er vrolijke tekeningen bij. Het resultaat: een aantrekkelijke methode voor een diverse groep jonge pubers. Ik weet zeker dat de leerlingen zich zullen herkennen in één of meer van de acht hoofdpersonen uit het boek, die overeenkomen met de acht verschillende leerstijlen uit de meervoudige intelligentie-theorie van Gardner.

Tekstboek A 1.1 (Livre de l’élève):

Voorbeeldpagina uit het tekstboek van Sésame, hoofdstuk 2: Ma famille.

Het tekstboek (livre de l’élève) van Sésame bevat zes hoofdstukken met als onderwerpen: praten over jezelf, school, familie, thuis, het menselijk lichaam en vakantie. De hoofdstukken zijn op een vaste wijze opgebouwd en bevatten speelse oefeningen en werkvormen. Het accent in het tekstboek ligt bij mondelinge vaardigheden: spreken en luisteren. Leerlingen krijgen volop de gelegenheid om hiermee te oefenen via de geluidsfragmenten en video’s in de bijbehorende app. Met de mobiele telefoon even de pagina scannen en hup…daar verschijnt de audio of het filmpje. Woordjes leren is er niet bij in deze methode: uit het hoofd leren van woorden en zinnen is niet de bedoeling. Wel worden leerlingen gestimuleerd om regelmatig de woorden en zinnen te herhalen. Ieder hoofdstuk eindigt met een jeu d’evasion (een escaperoom spel), waarbij de leerlingen in groepjes toepassen wat ze geleerd hebben. Achterin het boek bevindt zich tenslotte nog een bijlage met visueel gepresenteerde basisgrammatica.

ISBN van het Livre de l’élève niveau A1.1: 9782017112761

Werkboek A 1.1 (Cahier d’activités)

Voorbeeld van een escaperoom (jeu d’évasion) uit methode Sésame.

In het werkboek (cahier d’activités) ligt de nadruk op schriftelijke vaardigheden: lezen en schrijven. Ook hier gaan de leerlingen aan de slag met speelse oefeningen. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je een dubbele pagina Je révise (Ik herhaal). Hiermee kunnen de leerlingen zelf controleren of ze de gestelde leerdoelen gehaald hebben. Achterin het werkboek is tenslotte een geïllustreerd woordenboek-katern opgenomen en een livret du candidat DELF Prim. Als je het boek uit hebt, ben je namelijk klaar om examen te doen voor het officiële diploma van de Franse overheid voor kinderen van 7-12 jaar: DELF Prim A1.1. Het livret biedt de mogelijkheid om alle lesstof nog een keer de revue laten passeren.

ISBN van het Cahier d’activité niveau A1.1: 9782017112778

Sésame-collectie + docentenhandleiding

Sésame wordt uitgegeven door de bekende Franse uitgeverij HachetteFLE. In deze review heb ik het tekst- en werkboek voor absolute beginners besproken (A1.1). De hele collectie bestaat uit twee tekstboeken (A1.1 en A1) en twee werkboeken (A1.1 en A1). Van alle boeken is ook een digitale versie beschikbaar. Vergeet ook je mobiele telefoon niet: de geluidsfragmenten en video’s om luistervaardigheid te oefenen vind je namelijk in de bijbehorende app. Bij de methode hoort ook een docentenhandleiding (guide pédagogique). Dat kan handig zijn bij het voorbereiden van je lessen, zeker als je nog geen ervaring hebt met het geven van Franse les aan kinderen. Concluderend: een mooie complete collectie voor kinderen en jonge pubers, die het proberen zeker waard is.. Sésame, ouvre-toi!

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken van Sésame bestellen via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer, zie hierboven):

TIP! WEBINAR VOOR DOCENTEN:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lampje-light-311311_1280-PIxabay-150x150.png

Gratis webinar! Na de zomervakantie ’21 organiseert de Franse Juf in samenwerking met Platform Vroeg Frans weer een gratis workshop “FRANS GEVEN IN GROEP 8.” Tijdens deze korte bijeenkomst vertellen ervaren docenten over hun ‘good practices’: Hoe zet je een cursus Frans in groep 8 op? Welke werkvormen kun je gebruiken? Welke materialen? Doe mee, ook als je nog niet eerder Frans hebt gegeven op een basisschool. MELD JE AAN VOOR HET WEBINAR

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

2 reacties op “Frans in groep 8: leuke nieuwe lesmethode

  1. Hallo Evelien, Sésame is geschreven voor ‘préados’, dus kinderen en jonge pubers van 10-12 jaar. Het lijkt me dat de methode dus ook geschikt kan zijn voor het eerste jaar van een tienerschool, afhankelijk van de groep leerlingen. Er is ook een ‘version numérique’ beschikbaar, zodat je de lessen op het digibord kunt presenteren. Succes! Groet, Juf Olga

  2. Hallo!
    Komend jaar ga ik Frans geven op een tienerschool. Zou de methode Sésame hiervoor geschikt zijn én is er een digitale methode van?
    Ik hoor het graag!

Reacties zijn gesloten.