Corona in Frankrijk.

Lees over corona in Frankrijk en leer 10 belangrijke woorden.

ERK-niveau: alle niveaus.

Activiteit: actualiteit / vocabulaire.

Maak de woordzoeker en leer 10 Franse woorden over corona (le coronavirus). Want ook in Frankrijk heeft men te maken met de ziekte. De lockdown (le confinement) was er zelfs veel strenger dan bij ons: je mocht alleen naar buiten als je toestemming (lautorisation) had. Ging je zonder toestemming naar buiten, dan kreeg je een boete (une amende).

Sinds voorjaar 2020 gaat het ook in Frankrijk de goede kant op. Het afbouwen van de lockdown (le déconfinement) gaat steeds verder. Vanaf 15 juni zijn ook buitenlandse toeristen (uit Schengenlanden) weer welkom. We mogen dus weer op vakantie naar Frankrijk deze zomer 2020! De veiligheidsvoorschriften (les gestes barrières) zijn nog wel strenger dan in Nederland. In het openbaar vervoer én in veel winkels moet iedereen een masker (un masque) dragen. De regels in Parijs zijn nog strenger. Alleen de afstandsregel is soepeler: in Frankrijk is 1 meter afstand houden voldoende.

Woordzoeker: corona in Frankrijk.

10 woorden over corona.

Het coronavirus.

De ziekte.

De lockdown.

Het opheffen van de lockdown.

De toestemming.

De boete.

De koorts.

Hoesten.

Het masker.

Het vaccin.

Le coronavirus.

La maladie.

Le confinement.

Le déconfinement.

L’autorisation.

L’amende.

La fièvre.

Tousser

Le masque.

Le vaccin.

Eenvoudige info over corona voor kinderen.

Kijk eens op de Franse nieuwssite voor kinderen 1 jour, 1 question. Op deze site kun je een eenvoudige uitlegvideo vinden over het virus: ‘C’est quoi, le coronavirus?‘ (Wat is dat, het coronavirus?). Surf ook gelijk naar het thema-dossier over het onderwerp corona van P’tit Libé, de kindereditie van kwaliteitskrant Libération. In dit dossier – édition spéciale confinement / lockdown-special – vind je eenvoudige artikelen plus ideeën voor activiteiten die je met kinderen kunt doen tijdens de lockdown.

Tip! Muziekclips.

Bekijk Franse muziekclips over corona, zoals die van:

  • de muziekgroep Thérapie Taxi. Zij maakten de collectieve clip Naïve (met Franse ondertiteling) over gekke dingen die de Fransen doen tijdens de lockdown;
  • de bekende zanger Grand corps malade. Hij maakte een clip over de positieve ‘bijwerkingen’ van corona: Effets secondaires (betekenis = bijwerkingen).