Corona in het Frans.

Lees over corona in Frankrijk en leer 10 belangrijke woorden.

ERK-niveau: alle niveaus.

Activiteit: actualiteit / vocabulaire.

Maak de woordzoeker en leer 10 Franse woorden over corona (le coronavirus). Want ook in Frankrijk heeft men te maken met de ziekte. De lockdown (le confinement) was er zelfs veel strenger dan bij ons: je mocht alleen naar buiten als je toestemming (lautorisation) had. Ging je zonder toestemming naar buiten, dan kreeg je een boete (une amende).

Sinds voorjaar 2020 gaat het voorzichtig de goede kant op. Op 28 mei 2020 heeft de Franse overheid de regels verder versoepeld. Zo heeft de minister-president zich positief uitgesproken over het openstellen van de grenzen voor buitenlandse toeristen. 15 juni wordt bekend of we echt weer naar Frankrijk op vakantie kunnen. De veiligheidsvoorschriften zijn nog steeds wel strenger dan in Nederland. In het openbaar vervoer én in winkels moet iedereen een masker dragen. De regels in Parijs zijn zelfs nog strenger.

Woordzoeker: corona in Frankrijk.

10 woorden over corona.

Het coronavirus.

De ziekte.

De lockdown.

Het opheffen van de lockdown.

De toestemming.

De boete.

De koorts.

Hoesten.

Het masker.

Het vaccin.

Le coronavirus.

La maladie.

Le confinement.

Le déconfinement.

L’autorisation.

L’amende.

La fièvre.

Tousser

Le masque.

Le vaccin.

Eenvoudige info over corona voor kinderen.

Kijk eens op de Franse nieuwssite voor kinderen 1 jour, 1 question. Op deze site kun je een eenvoudige uitlegvideo vinden over het virus: ‘C’est quoi, le coronavirus?‘ (Wat is dat, het coronavirus?). Surf ook gelijk naar het thema-dossier over het onderwerp corona van P’tit Libé, de kindereditie van kwaliteitskrant Libération. In dit dossier – édition spéciale confinement / lockdown-special – vind je eenvoudige artikelen plus ideeën voor activiteiten die je met kinderen kunt doen tijdens de lockdown.

Tip! Muziekclips.

Bekijk Franse muziekclips over corona, zoals die van:

  • de muziekgroep Thérapie Taxi. Zij maakten de collectieve clip Naïve (met Franse ondertiteling) over gekke dingen die de Fransen doen tijdens de lockdown;
  • de bekende zanger Grand corps malade. Hij maakte een clip over de positieve ‘bijwerkingen’ van corona: Effets secondaires (betekenis = bijwerkingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *