3 online cursussen Frans voor kinderen.

Snel klaar met de reguliere lesstof op de basisschool? Leer iets extra’s, zoals Frans!

ERK-niveau: A1 t/m B2 (Beginner t/m gevorderd).

Activiteit: lees-, schrijf-, luister- en spreekvaardigheid.

Leeftijd: 6-16 jaar (basisschool én middelbare school).

Wil jij (beter) Frans leren, thuis of in de klas? Er bestaan verschillende online cursussen en apps, speciaal voor kinderen en jongeren. Daarmee kun je zelfstandig aan de slag. Sommige daarvan zijn net games. Je kunt trofeeën winnen en hoe beter je scoort, hoe hoger je komt in de ranglijst. Ook te gebruiken om extra te oefenen voor Frans als je op de middelbare school zit. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Twee van de cursussen zijn gratis. Lees mijn reviews van 3 online cursussen Frans voor kinderen.

Belangrijke tips voor je begint.

Zelfstandig de basis van een nieuwe taal leren is mogelijk, maar je krijgt het niet voor niets! Het beste kun je iedere week minimaal twee keer een kwartier tot een half uur oefenen. Belangrijk is dat je dit langere tijd volhoudt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er gelukkig steeds meer coole programma’s, waardoor je niet eens in de gaten hebt dat je aan het leren bent. Zo leuk zijn ze! Vraag in ieder geval een ouder of leerkracht – die niet perse Frans hoeft te spreken – je te helpen de regelmaat erin te houden. Én om te luisteren als je voor wil doen wat je al geleerd hebt. Want uiteindelijk leer je een taal om te kunnen communiceren met anderen. Lukt het je om regelmatig je Franse lessen te doen? Dan krijg je daar zeker wat voor terug. Want hoe leuk is het als je op vakantie in Frankrijk zelf brood kunt bestellen bij de bakker? En als je op de middelbare school merkt dat je een voorsprong hebt bij Frans: goede cijfers halen, zonder er veel voor te hoeven doen! Dan houd je tijd over voor andere vakken. En dat klinkt goed! Ja toch?! Pas mal, n’est-ce pas?

1. Languagenut (8-16 jaar).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Languagenut.png

ERK-niveau: A1 t/m B2 (beginners t/m gevorderden).

Prijs: 12,99 euro (PO) en 49,99 euro per jaar (VO) voor thuisgebruikers.

Languagenut is een website waarop je zelfstandig de basis van diverse talen kunt leren, waaronder Frans. Het programma wordt veel gebruikt in Plusklassen, maar kan ook individueel gebruikt worden door leerlingen op de basis- en de middelbare school. De site is overzichtelijk opgezet en bevat héél veel oefeningen op het gebied van vocabulaire (woordjes), grammatica en zinsbouw. Het programma kijkt antwoorden automatisch na en als je het goed doet kun je ‘trofeeën’ winnen. Één van mijn leerlingen kan er geen genoeg van krijgen (hij staat dan ook hoog in de algemene ranglijst). De onderwerpen zijn aansprekend: jezelf voorstellen, familie, sporten, kleding, film & televisie en veel meer. Het leuke is dat je alle vaardigheden met het programma kunt oefenen: lezen, schrijven, luisteren, praten en zelfs uitspraak oefenen. Er zit namelijk een slimme geluidsopname-functie in met correctie-functie. Je spreekt dus een Franse zin in en het programma vertelt of je uitspraak juist is. Meer informatie: www.languagenut.com.

2. Elena (6-10 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

De online lesmethode Elena is gemaakt op initiatief van de Europese Unie om het leren van “Buurtalen” op jonge leeftijd te bevorderen (vroeg vreemdetalenonderwijs/vvto). Het programma is heel internationaal. De hoofdpersoon Elena en haar familie en vriendjes veranderen van nationaliteit, afhankelijk van de taal die je wil leren (Frans, Duits of Nederlands). Het lesmateriaal is interactief, zoals een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven, memory en karaoke. Spreken en luisteren krijgen veel aandacht.  Minpunt vind ik dat er weinig bewegend beeld is en dat de kinderliedjes en rijmpjes een beetje ouderwets aandoen. Bovendien is les één gelijk best moeilijk voor beginners. Daar staat tegenover dat je makkelijk even kunt ‘spieken’ in de Nederlandse variant van Elena. De verhalen en oefeningen kun je namelijk ook in het Nederlands beluisteren. Tip: binnenkort verschijnt ook Elena voor de middenbouw van de basisschool (kinderen 8-10 jaar). Meer informatie: Elena.

3. Le français illustré (vanaf 6 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginner).

Prijs: gratis.

Wat dacht je van Frans leren met plaatjes? Op het Youtube-kanaal Le français illustré vind je iedere week een gratis video, waarbij je steeds een paar Franse zinnen leert met symbolen. Zoals op de illustratie hierboven: “Xavier dit: Bonjour Louise!” (Xavier zegt: Hallo Louise”). Door al kijkend en luisterend steeds nieuwe zinnen te leren – en deze na te zeggen – breid je jouw woordenschat op een natuurlijke manier uit. Aparte aandacht voor grammatica is er niet. Inmiddels zijn er al meer dan 250 korte video’s over allerlei onderwerpen: jezelf voorstellen, tellen, praten over familie, vakantie, verjaardagen en veel meer. Iedere video duurt tussen de 2 en 5 minuten. Op de bijbehorende website met spelletjes – memory en quizzen – kun je oefenen met de nieuwe woorden. Een originele en vrolijke manier om een nieuwe taal te leren….zeker ook voor kinderen. Het enige dat ik mis is een Nederlandse introductie bij de methode (een Engelse en Spaanse introductie bestaat wel). Dat zou voor Nederlandstalige kinderen handig zijn als verduidelijking bij de video’s en oefeningen. Meer informatie: www.youtube.com/lefrancaisillustre en www.lefrancaisillustre.com.

Extra hulp nodig?

Bonjour! Mijn naam is Olga. Ik ben Franse Juf en blogger. Ik ben gek op de Franse taal en op Frankrijk. Samen met Sandra van Die van Levende Talen (links op de foto), heb ik Platform Vroeg Frans opgericht: een netwerk met docenten die Franse les geven aan kinderen. Zoek je een docent Frans voor de basisschool (Plusklas of reguliere klas)…wij kunnen je met een van onze enthousiaste leden in contact brengen. Neem contact op via: info@defransejuf.nl. À bientôt! Tot gauw!

Lees ook mijn bericht: gratis lespakket Frans voor de basisschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *