3 x makkelijk Frans lezen.

Makkelijke Franse boeken lezen? Laat je inspireren door de tips uit dit artikel!

ERK-niveau: vanaf A1 (beginners) t/m B2 (enigzins gevorderd).

Activiteit: leesvaardigheid.

Leeftijd: 11 t/m 16 jaar (en ouder).

Zit je in de onderbouw van de middelbare school (vmbo/havo/vwo) en wil je je leesvaardigheid Frans oefenen? Zoek je eenvoudige boekjes die geschikt zijn voor beginners? In dit bericht bespreek ik drie series met makkelijke Franse leesboeken, die je gewoon in Nederland kunt bestellen.

1. Jojo” (uit de serie Découverte).

Een grappige serie Franse leesboekjes voor beginners is “Lecture Découverte” van uitgeverij CLE International. De boekjes zijn geschikt voor kinderen in de brugklas of laatste klassen basisschool die net Frans aan het leren zijn. Ze zijn leuk om te lezen en grappig geïllustreerd (maar doen wel een beetje ouderwets aan). Om het verhaal beter te begrijpen, zijn er opdrachten (met uitwerkingen). Tip: Ben je echte beginner, kies dan een titel van het niveau ‘Intro’ of niveau 1, zoals ‘Jojo’: een grappig verhaal over een familie met een ondeugend konijn. Leerlingen met meer leeservaring kunnen kiezen uit de vervolgniveau’s 2 t/m 5 (overeenkomend met ERK-niveau A1.2 t/m B1).

Bestelinfo: Leesboeken van de serie ‘DécouvertePrakticum Educatief (en Bol.com).

2. “Vol à Giverny” (uit de serie Pause Lecture Facile).

Nog leuker vind ik de serie ‘Pause lecture facile‘: goed verzorgde, moderne boekjes die duidelijk en gestructureerd van opzet zijn. De taal is eenvoudig en na ieder hoofdstuk vind je opdrachten (met uitwerkingen). Ook zit er een CD bij, zodat je tegelijkertijd kunt lezen en luisteren. Deze boekjes zijn ook geschikt voor oudere leerlingen (t/m 15 jaar). TIP: Ben je een echte beginner? Kies dan een titel van A1, niveau 1 (A1.1), zoals “Vol à Giverny” (Diefstal in Giverny): een spannend verhaal over 2 jongens die op boevenjacht gaan. Leerlingen met meer leeservaring kunnen kiezen uit de vervolgniveau’s 2 t/m 6 (overeenkomend met ERK-niveau A1.2 t/m B1).

Bestelinfo: Leesboeken van Pause Lecture Facile bij Prakticum Educatief.

3. “La guerre des boutons”(uit de serie Lectures Cle).

De derde serie voor beginners van uitgeverij CLE International – ‘Lectures Cle‘ – is vooral geschikt voor iets oudere jongeren en zelfs voor volwassenen. In deze serie vind je allerlei klassiekers in eenvoudige woorden verteld, zoals Le Comte de Monte Cristo van Alexandre Dumas, Le Fantôme de l’Opéra van Gaston Leroux en Le Rouge et le Noir van Stendhal. Een minpunt van deze serie vind ik de vormgeving: weinig plaatjes en bovendien ouderwets en zwart-wit. Ook staan er maar een paar opdrachten in het boek (zonder antwoorden). TIP: Ben je een echte beginner? Kies dan een titel van niveau A1, zoals “La Guerre des Boutons” (De Knopenoorloog), een klassieker van Louis Pergaud over twee rivaliserende jongensbendes op het Franse platteland. Leerlingen met meer leeservaring kunnen kiezen voor niveau A2, B1 of B2.

Bestelinfo: Leesboeken van de serie Lectures Cle bij Prakticum Eductief.

TIP! Kijk ook eens bij mijn blogberichten over: