Franse methode basisonderwijs #3: Tip Top!

9782278065851__71340.1372380462.1280.1280(2)
Tip Top! Frans leren voor 9-11 jarigen.

Frans leren met oefeningen, spelletjes en rollenspellen. Ook Tip Top! (2010) is een leuke, speelse methode voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool in Nederland (of 5e en 6e leerjaar in België).

Dit is deel #3 in de serie Franse methodes voor het basisonderwijs.

tip top baner

Samenvatting Franse lesmethode “Tip Top!”

Méthode de français Tip Top! bestaat uit een tekst- en een werkboek voor drie leerjaren voor de laatste klassen van de basisschool: Tip Top! 1, 2 en 3. De onderwerpen en illustraties sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge pubers (9-11 jarigen).  De lesstof  is praktisch, concreet en direct toepasbaar. Ook worden de leerlingen vanaf het begin aangemoedigd Frans te gebruiken in de les: ‘je parle’ (ik praat), ‘j’écoute‘ (ik luister),  ‘j’écris’ (ik schrijf), ‘je fabrique’ (ik maak)…dat alles met de nadruk op samenwerkend leren en in de vorm van spellen en creatieve opdrachten. De leerlingen maken zelfs hun eigen woordenboek en houden hun eigen voortgang bij aan het eind van ieder hoofdstuk.

De methode is interessant qua prijs: voor een set voor de leerling betaal je nog geen 20 euro. De docentenhandleiding en posters voor in de klas zijn gratis. Minpunt van de methode vind ik dat de creatieve opdrachten niet zo boeiend lijken voor de leeftijdsgroep en dat de methode wat verouderd is. Zo ontbreekt een online leeromgeving.  Met betrekking tot het niveau: spelenderwijs bereiken de kinderen na 1 leerjaar niveau A1.1, na 2 leerjaren niveau A1 en na 3 leerjaren niveau A2 van het Europees Referentiekader. Als zij willen, kunnen ze al na het eerste jaar examen doen voor het officiële diploma DELF Prim. Mijn eindoordeel is positief: een eenvoudige, goede methode voor een leuke prijs. Wel jammer dat een online leeromgeving ontbreekt.

Uitgebreide methodebeschrijving:

A. Tekstboek (Livre de l’élève )

ISBN 978-2-278-06585-1 (Tekstboek niveau A1.1 = beginnersniveau):

Voor ISBN-nummers van de vervolgboeken: zie site van de uitgever.

Het tekstboek – in full-colour (A4-formaat) – bevat 6 hoofdstukken met thema’s die passen bij de leef- en belevingswereld van jonge pubers (9-11 jarigen): in de klas, op het schoolplein, activiteiten door de week, mijn familie, in de keuken en na school. Ieder hoofdstuk kent een vaste structuur. Na de kijkplaat en de leerdoelen, volgen oefeningen, kleine blokjes theorie (woorden, uitdrukkingen, grammatica), uitspraakregels, spelletjes en tenslotte een ‘page atelier‘. Op deze afsluitende pagina gaan de leerlingen creatief aan de slag en verwerken ze hun nieuwe kennis. Samenwerkend leren krijgt vorm door de vele oefeningen en spelletjes die in duo’s of in kleine groepjes uitgevoerd worden, waarbij de leerlingen veel Frans spreken met elkaar. Alles is speels en kleurig vormgegeven met veel illustraties. Minpunt vind ik dat de spellen vaak niet duidelijk uitgelegd worden. Verder vraag ik me af of kinderen uit groep 7 en 8 de creatieve opdrachten – zoals het knutselen van een speldoos of huis van karton – wel zo boeiend vinden.

Voorbeeldpagina 2 tekstboek Tip Top A1.1.
Tekstboek Tip Top! A1.1 voorbeeldpagina : klik op de afbeelding om te vergroten.

B. Werkboek (Cahier d’activités)

ISBN 978-2-278-06646-9 (Werkboek niveau A1.1 = beginnersniveau):

Voor ISBN-nummers van de vervolgboeken: zie site van de uitgever.

Het werkboek kent – net als het tekstboek – een vaste structuur met veel kleurrijke illustraties.  De opdrachten zijn met herkenbare iconen gemarkeerd:  ‘je parle’ (ik praat), ‘j’écoute‘ (ik luister),  ‘j’écris’ (ik schrijf), ‘je fabrique’ (ik maak)… Aan het eind van ieder hoofdstuk mogen de kinderen hun eigen voortgang bijhouden. Ze geven aan wat ze al kennen en kunnen en welke kennis of vaardigheden ze nog verder willen oefenen. Dat stimuleert het leerproces. Ook maken de kinderen hun eigen woordenboekauto-dico – met plaatjes die ze zelf tekenen of uitknippen.  

Voorbeeldpagina werkboek Tip Top A1.1
Werkboek Tip Top! A1.1 voorbeeldpagina: klik op de afbeelding om te vergroten.

C. Online leeromgeving

Een online leeromgeving ontbreekt bij methode Tip Top!

D. Docentenmateriaal (Guide de classe)

Gratis te downloaden via de site van de uitgever.

Voor de leerkracht is er een ‘guide de classe‘ – docentenhandleiding – gratis te downloaden via de site van de uitgever. Leerkrachten worden in deze gids begeleid bij het geven van Franse les met deze methode met zeer gedetailleerde lesbeschrijvingen inclusief tijdsindicatie en suggesties. De gids voor de docent is overigens ook – net als het lesmateriaal voor de leerlingen – compleet in het Frans. Om het helemaal af te maken, kun je gratis posters bestellen voor in de klas en (tegen betaling) een audio-cd met liedjes en luisterfragmenten. Tenslotte is tegen betaling een ‘pack numérique’ beschikbaar: een digitale versie van zowel tekst- als werkboek voor gebruik in de klas (digibordpakket).

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken van Tip Top bestellen via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.