Max et Lili-reeks: Frans lezen voor beginners

Max et Lili: leuke, dunne boekjes vol plaatjes voor beginnende lezers.

ERK-niveau: A1/A2 (beginners en een beetje gevorderden)

Leeftijd: 8-12 jaar (basisschool en brugklas)

Een heel populaire boekenserie onder Franse kinderen is ‘Max et Lili’ van schrijfster Dominique de Saint Mars  en illustrator Serge Bloch. Ik kocht een paar exemplaren uit de reeks en was gelijk fan. Het zijn boekjes vol emotie en humor over alle thema’s die je als kind kunt tegenkomen. Op 6 juni 2019 verschijnt de nieuwste titel ‘Lili veut jouer au foot’ (Lili wil voetballen) ter gelegenheid van het WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk.

Dominique de Saint Mars met haar geesteskinderen Max et Lili (Wiki Commons).

De boekjes van ‘Max et Lili’ gaan over een broer en zus en de grote en kleine problemen die zij tegenkomen èn hoe ze ermee omgaan. De serie bestaat sinds 1992 en telt inmiddels 115 delen…waarschijnlijk zelfs al meer op het moment dat je dit leest. Regelmatig verschijnt een nieuwe titel met onderwerpen die passen binnen de belevingswereld van kinderen van ongeveer 8-12 jaar.  En ‘moeilijke onderwerpen’ horen daarbij. Ik lees de boekjes graag voor of leen ze uit aan mijn leerlingen. Omdat het dunne boekjes zijn met veel plaatjes, zijn ze heel geschikt voor beginnende lezers.

Verliefdheid, vriendschap, sport, school, vakantie, terrorisme, ruzies, school, scheiding, ziekte…over ieder onderwerp is er wel een boekje van Max et Lili.

Geen thema te gek

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een boekje van ‘Max en Lili’ over het thema. Over grote en kleine problemen. Want net als volwassnen, kunnen ook kinderen vanalles meemaken.  En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn, vindt schrijfster Dominique de Saint Mars. ‘Als je een probleem tegenkomt en je hebt er al eens over gelezen en over nagedacht, kun je je beter ertegen wapenen’ is – vrij vertaald – haar idee.

Zomaar een paar titels uit de serie om je een idee te geven van de onderwerpen:

 • Lili maakt ruzie met haar broertje (Nr. 4. Lili se dispute avec son frère);
 • De ouders van Zoë gaan scheiden (Nr. 5 Les parents de Zoë divorcent);
 • Max is gek op voetbal (Nr. 21 Max a la passion du foot);
 • Lili’s vriendin heeft een ernstige ziekte (Nr 66 La copine de Lili a une maladie grave);
 • Max en Lili stellen zichzelf vragen over God (Nr. 86 Max et Lili se posent des questions sur Dieu);
 • Lili wil een mobieltje hebben (Nr. 94. Lili veut un téléphone portable);
 • Max en Lili zijn bang voor gewelddadige afbeeldingen (Nr. 109. Max et Lili ont peur des images violentes);
 • Lili heeft moeite zich te concentreren (Nr. 115 Lili a du mal à se concentrer).
 • Lili wil voetballen (Nr. 120 Lili veut jouer au foot).

Ieder boekje eindigt met de vraag:

“Et toi? / “En jij? Wat zou jij doen?”

Wat zou jij doen?

Ieder boekje heeft dezelfde opzet: na het verhaal over Max en Lili en hun familie en vriendjes volgt een gespreksdeel. ‘Et toi?‘ En jij? Wat zou jij doen?” Om je te helpen praten, hebben de makers vragen en stellingen bedacht over het onderwerp. De boekjes zijn dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam en nuttig. Als je net begint met Frans is dit tweede deel misschien wat moeilijk. Toch kun je de vragen proberen te begrijpen en er al – een beetje – over nadenken.

Youtube-video’s en spelletjes

Max en Lili zijn zó populair in Frankrijk, dat ze een hele schare jonge fans hebben. Franse jongens en meisjes posten zelfs Youtube-video’s met als titel ‘Présentation de mes Max et Lili’. Daarin laten ze trots zien hoeveel boeken uit de serie ze al hebben. Ook zijn er apps met spelletjes van Max et Lili.

Er zijn ook apps van Max et Lili.
Geïnteresseerd?
 1. Loop tijdens je vakantie in Frankrijk eens een boekwinkel – une librairie – of een grote supermarkt binnen. Dikke kans dat ze de boekjes van Max et Lili hebben!
 2. De boekjes van Max en Lili – formaat 12 x 16 cm met harde kaft – zijn ook online te koop o.a. bij Amazon.nl en bij Amazon.fr voor € 5,50 per stuk. 
 3. Er zijn ook apps met spelletjes van Max et Lili voor Android (€ 2,61) en Apple (€ 3,49);

TIP voor ouders en docenten:  Bij 10 titels uit de serie Max en Lili is lesmateriaal ontwikkeld door Nederlandse docenten Frans, speciaal voor leerlingen uit de brugklas die snel klaar zijn met hun werk en extra werk aankunnen. Het lesmateriaal is te koop via Vereniging Levende Talen voor € 12,50  (de boekjes moet je er zelf bijkopen).