10 tips om beter Frans te leren spreken

ERK-niveau: vanaf A1 t/m B1 (Beginner t/m enigszins gevorderd).

Activiteit: spreekvaardigheid.

Wil je Frans leren spreken als een Fransman of een Française?

In dit bericht geef ik je 10 tips om gelijk in praktijk te brengen. Een groot deel van de oefeningen kun je alleen doen. Je leert niet alleen nieuwe woorden, maar verbetert ook je uitspraak.

Pas deze tips voor beginners (én gevorderden) toe en boek gelijk resultaat.

Lees meer…

Tip 1: Verbeter je uitspraak

Goed spreken begint met de juiste uitspraak. Begin daarom met het leren van de bijzondere klanken, zoals de e met een streepje (é en è) of de lettercombinaties eau, ill of qu. Ik heb een handige Youtube-video gemaakt, waarbij je de meest voorkomende Franse klanken kunt beluisteren en nazeggen: 15 tips voor een superfranse uitspraak.

Tip 2: Slim leren

Voor mensen met weinig tijd: leer Frans op een snelle, slimme manier! Kijk eens naar de lijst met de 1000 meest voorkomende Franse woorden. Ken je deze woorden? Dan versta je zo’n 80% van een gemiddeld Frans gesprek. Niet slecht, toch? Pas mal, non?

Tip 3: Zing mee

Zing mee met Franse liedjes. Door de melodie onthoud je de woorden beter en spreek je de klanken als vanzelf goed uit. Op zoek naar inspiratie? Op mijn Youtube-kanaal vind je een verzameling Franse kinderliedjes. Ik heb ze gerangschikt op thema, zodat je snel een leuk, passend nummer kunt vinden.

Tip 4: Pagegaaien

Kies een mooi luisterboek en zeg de woorden en zinnen na, alsof je een papegaai bent. Begrijp je niet alles? Geen probleem. Hoe meer je het doet, hoe meer woorden je gaat begrijpen. Bovendien pik je toch de zinsmelodie op: Gratis Franse luisterboeken.

Tip 5: Tongbrekers

Dit is een oefening waar een beetje lef voor nodig is: Franse tongbrekers (virelangues). Zeg bijvoorbeeld deze zin na en oefen het verschil in uitspraak tussen de z, ch en c: Douze douches douces (vertaling: twaalf zachte douches). Nog effectiever – en af en toe hilarisch – is om er toneel bij te spelen. Spreek de zinnen afwisselend op een boze, blije en verdrietige manier uit. Of eerst heel zacht en dan heel hard. Hoe klinkt dat?

Tip 6: Hey Siri!

Nog een leuke oefening die je heel goed alleen kunt doen. Pak je smartphone en stel de taal in op Frans. Stel vervolgens vragen aan Siri (of Google) en kijk of de virtuele assistent je begrijpt en terug praat. Vraag bijvoorbeeld hoe laat het is: Quelle heure est-il? In het Frans spreek je Siri overigens aan met het commando: Dis Siri (Zeg, Siri), spreek uit: [Die Sierie], met nadruk op Dis.

Tip 7: Spelend leren

Spellen zijn heel geschikt om een nieuwe taal te leren: je hoeft er niet per se veel woorden voor te kennen, het is leuk om te doen en je kunt elkaar helpen. Speel daarom Franse taalspelletjes met vrienden of familie: galgje (le jeu du pendu), boter, kaas en eieren (le morpion) of levend memory (le jeu du memory vivant). Kijk voor inspiratie bij mijn Franse spellenoverzicht. Bij ieder spel is aangegeven hoe lang het duurt en wat de spelregels zijn.

Tip 8: Taalbad

Kijk veel naar Franse series en films om gewend te raken aan de Franse klanken. Zo krijg je als het ware een taalbad. Juist omdat je er beeld bij te zien krijgt, zul je sneller begrijpen wat er gezegd wordt. Let speciaal op intonatie en spreekritme. NB. Kijk de films in de originele versie met – als het even kan – Nederlandse ondertiteling.

Tip 9: Lichaamstaal

Vind je het nog een beetje eng of lastig om Frans te spreken? Zet je woorden dan kracht bij met gebaren. Dat doen de Fransen zelf ook 🙂 Wijs met je vingers, maak een wegwerpend gebaar met je handen, haal je schouders op en laat met je gezichtsuitdrukking zien wat je voelt of bedoelt. Heel effectief. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze leuke Youtube-video van Français avec Pierre.

Tip 10: Taalvakantie

De meest effectieve manier om goed Frans te leren is om langere tijd in Frankrijk te verblijven tussen de Fransen. Zo móet je wel Frans spreken. Schrijf je in voor een taalcursus in Frankrijk. Er zijn cursussen, bijvoorbeeld in de bergen of aan zee, waarbij je school en sport combineert. Heb je geen gelegenheid een taalkamp te volgen? Grijp dan tijdens je vakantie in een Franssprekend land iedere gelegenheid aan een gesprekje te voeren. Oefen van te voren wel een paar handige zinnen voor als je gesprekspartner te snel praat, zoals ‘Wilt u dat herhalen?’: Pourriez-vous répéter, s’il vous plaît?

Tip voor meer resultaat

Tenslotte…oefen veel en heb geduld. Goed leren spreken kost tijd, maar is ook heel leuk. Geniet van het proces! Je zult zien dat jouw inspanningen resultaat opleveren. Zelfs al spreek je maar een beetje Frans, je zult al snel complimenten krijgen. Puur omdat je de moeite doet om de Franse taal onder de knie te krijgen. Bravo! Tu parles bien français!!