Meer luistervaardigheid Frans oefenen (A1/A2)

 

ERK-niveau A1/A2 + B1(beginner en – een beetje – gevorderd)

Activiteit: Luistervaardigheid / Cito oefenen

Heb je binnenkort een luistertoets Frans? Wil je je luistervaardigheid Frans oefenen? Probeer dan deze sites eens! Ik heb een groot aantal oefensites getest en de beste voor je geselecteerd…speciaal voor leerlingen in de brugklas en onderbouw Vmbo, Havo of Vwo (en voor het 5e en 6e leerjaar in België). Succes!

 

DE BESTE OEFENSITES

LUISTERVAARDIGHEID FRANS

(Voor beginners. ERK-niveau: A1 en A2 en enigszins gevorderden B1)

Als Franse Juf krijg ik regelmatig de vraag naar goede websites voor beginners om luistervaardigheid te oefenen: sites met eenvoudig Frans dat langzaam en duidelijk uitgesproken wordt. Hierbij geef ik je een aantal tips voor goede sites met oefeningen voor  beginners met luistervaardigheid.

Dit zijn de sites die als beste uit mijn test kwamen:

 

  1. PODCAST FRANÇAIS FACILE

Podcastfrançaisfacile1 (2)

Een geweldige site, boordevol Franse teksten, dialogen, luisterfragmenten en oefeningen voor alle niveau’s, dus ook voor beginners! De website is overzichtelijk en de fragmenten worden mooi en duidelijk uitgesproken door Fransman Vincent Durrenberger. Zeker even gaan rondkijken!

Luisterfragmenten van Podcastfrancaisfacile.com

2. FRANÇAIS AVEC PIERRE

Francais avec pierre (2)

Pierre is een leraar Frans op internet die h-é-é-l  l-a-n-g-z-a-a-m spreekt. Het doet soms wat Teletubby-achtig aan, maar ja…daardoor kun je hem wel goed verstaan. Pierre maakt filmpjes over allerlei onderwerpen. Om het je makkelijker te maken, staat de uitgeschreven Franse tekst erbij (‘Transcription’). Hieronder zie je een voorbeeldvideo van Pierre. Spreekt de video je aan? Abonneer je dan op het Youtube-kanaal of de Facebook-pagina van Pierre.

Klik hier voor een voorbeeldvideo van Français avec Pierre

3. GABFLE.BLOGSPOT

Luistervaardigheid Frans oefenen Gabfle

Frans leren aan de hand van korte interviews met ‘echte Franse mensen’…dat is het idee achter Gabfle. Het is vooral prettig dat de Fransen op dit blog langzamer praten dan normaal. Je kunt kiezen uit verschillende onderwerpen: jezelf voorstellen, familie, sport, muziek en meer (zie menu in de linker zijbalk van de site). Ook kun je zelf de moeilijkheidsgraad kiezen (kies niveau A1 voor de makkelijkste gesprekken). Na ieder interview volgen vragen in het Frans. Klaar? Klik op ‘Voir les résultats’ (resultaten bekijken) en je ziet je score plus eventueel correcties. De opzet van de site is een beetje rommelig, maar verder zeker de moeite van het bekijken/beluisteren waard!

Klik hier voor de eenvoudige interviews van Gabfle.blogspot

4. FRANS LEREN MET TV5MONDE

Luistervaardigheid Frans oefenen met TV5Monde

TV5Monde zendt niet alleen Franstalige tv-programma’s uit over de hele wereld, maar biedt ook gratis Frans lesmateriaal aan via internet. Kies een onderwerp, kijk naar de video en maak de bijbehorende oefeningen. Je kunt kiezen uit de thema’s: groeten, gezondheid, werk, vrije tijd, eten en meer. De niveau’s lopen uiteen van A1 (beginner/basisgebruiker) tot B2 (onafhankelijke gebruiker). Als extra’s krijg je vaak nog wat grammatica en woordjes (vocabulaire) aangeboden. Probeer het eens!

Klik hier voor de lesvideo’s van TV5Monde

5. RADIO FRANCE INTERNATIONALE (RFI) …voor (iets) gevorderden.

Ben je (iets) gevorderd…..oefen dan je luistervaardigheid met de geluidsfragmenten van Radio France Internationale (RFI)! Deze internationale, Franstalige radiozender heeft namelijk veel interessant lesmateriaal, waar je gratis mee kunt oefenen. Luister naar de interviews en reportages en maak de bijbehorende oefeningen online (exercices en ligne). NB. Kies bij het selecteren van een geluidsfragment: A1/A2 voor de meer eenvoudige fragmenten en B1/B2 voor de (iets) moeilijkere.

Klik hier voor de luistervaardigheidsoefeningen van RFI 

6. DE LUISTEROEFENINGEN VAN DE FRANSE JUF:

SPECIAAL VOOR BEGINNERS!!

Natuurlijk kan ik je ook van harte de Franse luisteroefeningen aanraden die ik zelf  maak, speciaal voor beginners. Ik selecteer – met toestemming van de makers – korte geluidsfragmenten van Franse jongeren en volwassenen, waar ik opdrachten en woordenlijsten Frans-Nederlands bij maak. De onderwerpen sluiten aan bij de thema’s van de meest gebruikte Franse lesmethodes voor de brugklas:  jezelf voorstellen, familie, vrienden, school, wonen etc. Wat betreft niveau, kun je kiezen uit A1(Beginner) en A2 (Beginner met enige ervaring). Iedere maand vind je een nieuwe luisteroefening op mijn site (rond de 25e). Klik hier voor de luisteroefeningen van De Franse Juf

 

ALGEMENE TIPS LUISTERVAARDIGHEID FRANS:

Hierbij nog een paar algemene tips voor het oefenen van je luistervaardigheid Frans:

  • Lees altijd éérst de vragen die bij de video of het fragment horen en bekijk de plaatjes (als die er zijn). Zo krijg je al een beeld van het onderwerp.
  • Beluister dan het héle fragment / de hele video. Laat je daarbij vooral niet ontmoedigen als het erg snel gaat of als er woorden in voorkomen die je niet kent. Let vooral op de woorden die je al wèl kent…dat zijn er meer dan je denkt!
  • Beluister het fragment nu nog een keer (en zo nodig nóg een keer en nóg een keer) en beantwoord de vragen.
  • Ben je klaar met het beantwoorden van de vragen? Bekijk dan niet alleen je score, maar ook wat je goed en fout hebt gedaan. Bij de meeste van de bovenstaande sites kun je je resultaten bekijken plus de juiste antwoorden. Bestudeer ze…daar leer je veel van!
  • Extra: hoe vaker je naar Franse gesprekken luistert, hoe meer je verstaat. Kijk daarom ook eens een Franse film of serie. Of  zet de tv op  TV5MONDE (Franstalige televisie met ondertiteling).
  • Succes / Bonne chance!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *