De kleine Nicolaas (Le Petit Nicolas).

Illustration PN copains
“Ik ben heel goed in gekke bekken trekken.”

Een van mijn Franse lievelingsboeken is de klassieker “Le Petit Nicolas” van Sempé en Goscinny. Sinds het verschijnen (1956) van het eerste boek, zijn er nog 13 delen bij gekomen, plus een aantal bewerkingen. Ik heb er vijf in mijn kast staan…om zelf te lezen of om voor te lezen.

Hieronder een Nederlandse samenvatting plus een klein overzicht met de verschillende uitvoeringen van ‘Le Petit Nicolas’. 

Le petit nicolas

De boekjes van ‘Le Petit Nicolas’ zijn humoristisch en vertederend. Ze gaan – heel simpel – over het leven van een klein Frans jongetje, dat avonturen beleeft met zijn vriendjes Alceste, Rufus, Eudes, Geoffroy, Clotaire, Agnan en Joachim. Ieder vriendje heeft zijn eigenaardigheden: zoals de dikke Alceste die altijd een chocoladebroodje eet en Eudes die heel sterk is en graag klappen uitdeelt.

Of de schoolfotograaf nu langs komt, Nicolas een zwerfhond mee naar huis neemt of dat de minister op bezoek komt op school…Nicolas en zijn vriendjes storten zich er vol overgave en met de beste bedoelingen in…

"Het was weer hardstikke leuk op school"
“Het was weer hardstikke leuk op school vandaag!”

En toch loopt alles steevast uit de hand: Meubels gaan kapot, alles wordt vies en iedereen gaat met elkaar op de vuist. En altijd zijn de jongens zelf het meest verbaasd over de chaos die ze veroorzaken en de boze reacties van de juf en hun ouders. Maar uiteindelijk concluderen ze altijd: ‘On s’est bien amusés’..we hebben ons prima vermaakt.

Ook als lezer vermaak je je uitstekend, want René Goscinny (ook bekend als schrijver en scenarist van Astérix en Obélix en Lucky Luke) beschrijft de avonturen meesterlijk en Jean-Jacques Sempé heeft de verhaaltjes voorzien van geweldige illustraties. Ik blijf ze (voor) lezen!

“Un chef-d’oeuvre d’humour et de tendresse à ne pas lire si vous n’aimez pas rire!”*

* “Een humoristisch en vertederend meesterwerk, dat je vooral niet moet lezen als je niet van lachen houdt!”, staat op de achterkant van het eerste boekje ‘Le Petit Nicolas’. En daar is geen woord van gelogen.

 

BOEKENTIPS ‘LE PETIT NICOLAS’.

I. De originele versie voor iets gevorderde lezers va 9 jaar.

Le_petit_Nicolas livre

‘Le Petit Nicolas’, Sempé/Goscinny.

Te koop bij Bol.com en bij Amazon.nl

ISBN: 9782070364237

 
II. Vervolgdelen van ‘Le Petit Nicolas’, ook voor iets gevorderde lezers.

‘Les Vacances du Petit Nicolas’, een van de vervolgdelen uit de serie Le Petit Nicolas (Totaal 14 titels). Los te bestellen.

Te koop bij  Bol.com en bij Amazon.nl

ISBN: 9782070392629

 
III. Verzamelkoffertje met alle boeken van Le Petit Nicolas.

Coffret le petit nicolasLuxe uitgevoerde ‘coffret’ met de integrale uitgave  (2000 pagina’s)

Te koop via de officiële site van Le Petit Nicolas en via Amazon.nl

ISBN: 978-2-915732-86-3

 
IV. De originele stripversie van Le Petit Nicolas, ook voor beginners!

Wist je dat Le Petit Nicolas oorspronkelijk als stripverhaal ontstond in 1955? De originele stripversie is vanaf eind oktober 2017 weer verkrijgbaar!

Te koop via de officiële site van Le Petit Nicolas en via Amazon.nl.

ISBN: 978-2-3659013- 69

V. Aangepaste – makkelijkere – versies voor beginners (6-9 jarigen).

ILe Petit Nicolas Folio Cadetn de serie Premières Lectures van Folio Cadet (E-books) vind je eigentijdse bewerkingen in eenvoudig Frans voor kinderen van 6-9 jaar.

Te koop via Bol.com (E-book) en Amazon.nl

ISBN:  9782075032001

 

LESTIPS VOOR LEERKRACHTEN.

I. Verzamelkoffer met lesmateriaal en woordenlijsten Frans-Nederlands. 
Voor beginners (6-9 jaar).

‘La valise du Petit Nicolas’: koffertje met 10 titels uit de serie Premières Lectures – in makkelijker Frans – van  ‘Le Petit Nicolas’, inclusief lesmateriaal op cd-rom. Op de cd staan per titel leesopdrachten, de woordenlijsten Frans-Nederlands en de antwoorden.

Prijs: € 125,= voor de koffer met 20 boekjes (2 x 10 titels) via Merlijn Educatieve Media.

II. Audio-versie van Le Petit Nicolas 

Kijk ook eens op Youtube voor gratis audio-versies van de boeken van Le Petit Nicolas!

TIP!

Voor mijn filmrecensie van’Le Petit Nicolas’; klik hier.