Categorie archief: Voor docenten

Al 40 basisscholen met Franse les in Nederland!

Nederland telt momenteel al ruim 40 basisscholen die Franse les aanbieden (rode icoontjes op de kaart), blijkt uit onderzoek van Nuffic Kenniscentrum Buurtalen 2018.

“De scholen doen dat niet omdat het moet, maar omdat ze het nuttig voor de toekomst van hun leerlingen vinden”, zei staatssecretaris Raymond Knops treffend op de Nuffic-Buurtaalconferentie in Emmen. Frans is niet alleen een buurtaal, maar ook een wereldtaal: een taal die gesproken wordt door 274 miljoen mensen wereldwijd (denk ook aan Afrika). Niet alleen handig voor de vakantie, maar dus ook voor een toekomstig beroep!

Sinds 2015 is het Nederlandse basisscholen wettelijk toegestaan 15% van de lestijd – maximaal 4 uur per week – te besteden aan lessen in een vreemde taal. Dus ook Frans! Sommige scholen bieden Frans aan als volwaardig vak van groep 1 t/m 8. In de meeste gevallen betreft het echter nog kleinschalige projecten onder of na schooltijd (bijvoorbeeld Frans in de Plusklas, tijdens projectweken of als BSO-activiteit). Zelf geef ik cursussen Frans in de hoogbegaafden-groepen van IKC De Piramide in Zoetermeer.

Riet Steffann en Floor Haanstra van het Nuffic-Kenniscentrum Buurtalen hebben veel werk gestoken in het identificeren van alle basisscholen in Nederland met Frans (en Duits) op het programma. Ook stimuleren zij de onderlinge contacten tussen deze basisscholen, o.a. door het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

Meer informatie over vroeg vreemdetalenonderwijs Frans (vvto/français précoce)? In Nederland zijn een aantal organisaties die zich hard maken voor meer Franse les in het basisonderwijs. Kijk eens op deze sites voor ideeën en inspiratie:

 

NB. Ken je een basisschool met Franse les die nog niet op de lijst staat? Laat het weten via een reactie onderaan deze pagina. 

Le DELF Junior: examen Frans voor 12-17 jarigen

ERK-niveau: A1 t/m B1  (beginner t/m enigszins gevorderd)

Activiteit: spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid

Leerlingen van 12 tot 17 jaar die Franse les volgen en het  niveau van ‘basisgebruiker’ of ‘onafhankelijk gebruiker’ bereiken, kunnen opgaan voor DELF Junior (Diplôme d’études en langue française), speciaal voor het voortgezet onderwijs.  Ze kunnen hiermee een officieel diploma behalen, dat wordt verstrekt door het Franse ministerie van Onderwijs. Kinderen in Nederland kunnen examen doen in Den Haag of in Amsterdam (2 x per jaar in maart en juni). Lees verder Le DELF Junior: examen Frans voor 12-17 jarigen

Le DELF Prim: examen Frans voor 7-12 jarigen

ERK-niveau: A1 en A2 (beginner / basisgebruiker)

Activiteit: spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid

Leerlingen van 7 tot 12 jaar die Franse les volgen op de basisschool en het  niveau van ‘basisgebruiker’ bereiken, kunnen opgaan voor DELF Prim (Diplôme d’études en langue française), speciaal voor het basisonderwijs. Ze kunnen hiermee een officieel diploma behalen, dat wordt verstrekt door het Franse ministerie van Onderwijs. Kinderen in Nederland kunnen examen doen in Den Haag of in Amsterdam (1 x per jaar in mei). Lees verder Le DELF Prim: examen Frans voor 7-12 jarigen

Lesbrief “Frans in de wereld”

In de blauwe landen is Frans de moedertaal of een officiële taal. Bron Wiki Commons.

 

ERK-niveau: A2 en hoger (iets gevorderden) 

Activiteit: luistervaardigheid

Frans is een wereldtaal: in álle werelddelen zijn Franssprekende landen. Voor 119 miljoen wereldbewoners is le français  zelfs hun moedertaal. Daarnaast zijn er nog een heleboel mensen die wonen in een land waar Frans een officiële taal is. En overal klinkt het Frans weer nèt even anders. Luister maar! Mèt geluidsfragmenten en lesideeën.  Lees verder Lesbrief “Frans in de wereld”

5 leuke Franse lesideeën!

Hier vind je 5 ideeën voor een leuke Franse les op de basisschool of in de brugklas. De lessen zijn geschikt voor beginners (leeftijd van ongeveer 6-14 jaar).

De meester of juf hoeft zelf maar een klein beetje Frans te spreken om deze lessen te kunnen begeleiden.

Meer kennis van het Frans bij de docent is handig, maar hoeft niet. De lessuggesties bevatten veel gratis lesmateriaal – spelideeën, lesvideo’s en lesbrieven – die je helpen snel een leuke les neer te zetten. Enthousiasme voor Frankrijk en de Franse taal is het belangrijkste element voor het slagen van de lessen. Heb je vragen of suggesties? Laat het me weten via een mail of reactie onderaan deze pagina!

Alors….on y va? / Zullen we beginnen?

 

Lees verder 5 leuke Franse lesideeën!

Franse methodes basisonderwijs

Frans leren spreken op de basisschool?  Bekijk mijn overzicht met de leukste en meest recente lesmethodes voor de groepen 3 t/m 8.

Groep 7 en 8

Groep 3 t/m 6

Laat je Iphone Franse teksten voorlezen!

ecouter

Wist je dat je Iphone of Ipad Franse teksten kan voorlezen vanaf je scherm?!

Het is een eenvoudig middel om teksten beter te begrijpen. Zeker als je dyslectisch bent.

Zo stel je je iOS-apparaat in voor deze handige functie. Lees verder Laat je Iphone Franse teksten voorlezen!

Frans voor hoogbegaafde leerlingen

 

Zoek je verrijkingsmateriaal voor snelle leerlingen in groep 7/8…denk dan eens aan een cursus Frans!

‘Topklassers Frans’ is een werkboek voor zelfstandige leerlingen in groep 7/8. De meester of juf kan begeleiden zonder Frans te spreken…leuker is natuurlijk als hij/zij dat wel kan.

Lees verder Frans voor hoogbegaafde leerlingen

Franse muziek in de klas

ERK-niveau: A1 t/m B2 (beginners en semi-gevorderden).

Leeftijd: ongeveer 4-12 jaar.

Wist je dat TV5MONDE – de internationale Franstalige tv-zender – gratis online Franse les aanbiedt? Je kunt kiezen uit verschillende thema’s, leeftijdsgroepen en niveaus. Lees verder Franse muziek in de klas

Dyslectisch? Gratis gesproken schoolboeken!

Als je dyslectisch bent, kan het extra lastig zijn om een vreemde taal te leren, zoals Frans. Gelukkig bestaan er mooie hulpmiddelen, zoals gratis, gesproken schoolboeken en digitale bestanden van Stichting Dedicon, producent van aangepaste leermidelen. Van alle gangbare Franse lesmethodes – zoals Grandes Lignes en D’Accord – zijn gesproken versies te bestellen.

Lees verder Dyslectisch? Gratis gesproken schoolboeken!