FRANSE FILMTIP: “MA VIE DE COURGETTE”

Vanaf vrijdag 24 februari 2017 is de bijzondere – Oscar genomineerde –  Franse animatiefilm “MA VIE DE COURGETTE” verkrijgbaar op dvd (Nederlandse titel: “Mijn naam is Courgette”)

Beste Europese Animatie film 2016…en meer!

De Franse film “MA VIE DE COURGETTE” (Nederlandse titel: Mijn naam is Courgette) heeft al veel prijzen gewonnen in 2016 en 2017. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in het buitenland werd de film van Claude Barras bekroond, met onder andere de Prijs voor de Beste Europese Animatiefilm, de Beste kinderfilm bij het festival van Zürich (Zwitserland), publieksprijzen bij de festivals van Annecy (Frankrijk) en San Sebastian (Spanje), vijf nominaties bij het Filmfestival van Cannes en zelfs nominaties voor een Oscar en Annie Award (Verenigde Staten). En niet voor niets!

Filmmaker Claude Barras (midden) won al veel prijzen met “Ma vie de Courgette”.
Bijzonder mooi gemaakt

Ik kan goed begrijpen waarom “Ma vie de courgette” zoveel prijzen heeft gewonnen. Alles klopt aan de film: de innemende personnages, de heldere kleuren, het mooie licht, de stemmen (ingesproken door Franse kinderen), de subtiele achtergrondgeluiden, de muziek… Deze film is echt bijzonder mooi gemaakt. Je zou niet zeggen dat Courgette en zijn vriendjes van klei zijn…zo soepel en levensecht zijn hun bewegingen en emoties. Voor een goede stop-motionfilm, zoals deze, zijn vaak wel 24 verschillende beelden per seconde nodig om hem vloeiend te laten lopen. Kun je nagaan hoeveel verschillende foto’s gemaakt en achter elkaar gemonteerd zijn voor deze film van 66 minuten!

Iedere kleine beweging van de poppen in de stop-motionfilm is apart gefotografeerd.
Triest verhaal vol optimisme

De film is niet alleen heel mooi gemaakt, ook de sfeer van het verhaal en de karakters zijn prachtig. Ik was geraakt door de kleine, dappere Courgette en zijn vriendjes Simon, Camille, Alice, Jujube, Béatrice en Ahmed in het kindertehuis ‘Les Fontaines’. Ze zijn nog heel jong (9 en 10 jaar), maar hebben al de heftigste dingen meegemaakt met hun ouders: alcoholisme, drugs, geweld en zelfs (zelf)moord. “We zijn alemaal hetzelfde. Er is niemand die van ons houdt”, concludeert de stoere Simon op een somber moment. Maar is dat wel echt zo?! Na een moeizame start, voelt Courgette zich steeds meer thuis in “Les Fontaines”. Hij wordt goed opgevangen door de hartelijke politie-agent Raymond – die hem blijft bezoeken – en het vriendelijke personeel. En de andere kinderen blijken best cool te zijn. Niet in de laatste plaats het nieuwe meisje Camille, waar Courgette hopeloos verliefd op wordt.

“Courgette is vertederend, fijngevoelig,

melancholisch en toch ook grappig.”

Courgette en Camille: een film met trieste thema’s hoeft zeker geen trieste film te zijn.
Verfilmd boek

De film is een vrije bewerking van het  boek ‘Autobiographie d’une courgette’ (Autobiografie van een courgette) van Gilles Paris, dat in Frankrijk door veel leerlingen op de middelbare school gelezen wordt. Het boek maakte extreme – positieve èn negatieve – reacties los bij het Franse publiek, omdat het verhaal heel expliciet en heftig verteld wordt. In de film zijn echter de scherpe kantjes eraf gehaald.

Aanrader

Ondanks de heftige thema’s is ‘Ma vie de Courgette” een aandoenlijke film vol emotie en symboliek.  Ik zou de film dan ook zeker aanraden, in ieder geval aan volwassenen die houden van een fijngevoelige film. De ideale doelgroep bij kinderen is echter lastiger te definiëren. Voor jonge kinderen – onder de 10 – vind ik de thema’s te rauw om de film zonder begeleiding voor te schotelen. De thema’s passen meer bij pubers, maar daarvan zullen sommigen de film kinderachtig kunnen vinden door het ontbreken van spannende actiescenes en het sprookjesachtige einde. Even goed inschatten dus van te voren per kind. De officiële leeftijdsindicatie is vanaf 6 jaar. Ik houd het op de doelgroep: volwassenen & kinderen vanaf 10 jaar (en jonger onder begeleiding). 

MEER INFORMATIE:

De film “MA VIE DE COURGETTE”  is  verkrijgbaar op dvd, bijvoorbeeld bij Amazon.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *